pátek 31. července 2009

Půlka prázdnin je pryč




















Dnešním dnem skončila první polovina prázdnin, tedy naší letní cesty Odnikud nikam. Ale
o tom dnes výjimečně psát nehodlám. Ráda bych popsala první pražskou defenestraci. Ne, nehodlám tady mít hodinu dějepisu, v tom ctím prázdniny opravdu důsledně. Chci popsat akci, kterou Praha 2 připomínala 590 let od této neblahé skutečnosti. Na Dobytčím trhu alias Karlově náměstí tedy vyrostla replika středověkého tržiště - poměrně skromného na pražské poměry - a rekonstruovala se tady akce, která kdysi zahájila občanskou válku v Čechách. Divný důvod k oslavě, ale dnes už se slaví kde co. Program uváděl člověk, který měl představovat Jana Želivského. Nechyběl ani Žižka a poněkud scestná, nicméně zakořeněná představa, že ty chudáky konšely vyhazovali na hroty nastavených kopí. Hloupost, která se usadila i v učebnicích dějepisu. Což o to, byl to příjemný podvečer a obzvlášť hudba byla vydařená,(obrázek číslo 3) ale když se nad tím člověk hlouběji zamyslí, tak si tady vlastně připomínáme středověkého teroristu, kterým Želivský (i Žižka) samozřejmě byl.
Pod okny radnice, kam kdysi dopadali chudáci radní, byla dnes připravena kupka sena i s reklamním nápisem (to aby každý věděl, kdo seno dodal). To se to pak defenestruje :-) (obrázek číslo jedna)
Kat tady v hluku velkoměsta vysvětloval, jak to s tím Želivským vlastně bylo. (obrázek číslo dvě)
Pivo i medovina byly ovšem za zcela současné ceny.
Divili by se naši předkové před 590 lety, co z jejich drsné reality dnes dokážeme udělat. Ovšem představa, že za dalších 590 let vystoupí někdo z našich potomků, třeba před Úřadem vlády, a v roli Jiřího Paroubka bude přát hezký páteční večer svým soudruhům, jako dnes přál Jan Želivský svým bratrům a sestrám, je totálně děsivý. Budiž pochváleny návraty do minulosti. A prázdninové radovánky zvlášť.

2 komentáře:

  1. Jéje, tak tahle akce nám úplně unikla!
    Nestraš se sci-fi o Paroubkovi :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Akce to byla zdařilá, i když na pražské poměry trochu miniaturní. Mnohde na venkově jsou ty středověké trhy mnohem větší, pestřejší a rozmanitější. Asi krize doléhá i na středověk.
    A s Paroubkem je to dobrý horor, ale kdo ví, co bude za 590 let. Jak jsem psala, i Želivský byl vlastně takový škůdce, stejně jako velký George se sexy mozkem:-)

    OdpovědětVymazat