neděle 27. prosince 2009

Prodloužený svátek

  Je po svátcích a přeci svátek. Dnešní neděle nám ten sváteční maraton o den prodlužuje. Neděle je sice od slova nedělat, ale když se nic nedělá už od čtvrtka, začíná to být trošku monotónní. Zkusila jsem tedy dnes trochu pracovat. Nešlo zajisté o práci v pravém slova smyslu, skuteční pracující by nad mým konstatováním pohrdavě mávli rukou, ale pro mě to určitá práce byla. Napsat pár článků, zkusit jednu dvě kapitoly nové knihy, pokusit se vyplodit text písně, kterou budeme zpívat na maturitním plese-( to tedy byl záhul největší a stejně to zůstalo jen ve stádiu zrodu), a v neposlední řadě naplánovat svůj příští literární rok. Vím, zni to příliš vzletně, příští literární rok, ale nevím, jak jinak to nazvat. Ráda bych totiž na Svět knihy. Ne jako návštěvník, to chodím pravidelně a je to můj malý knižní svátek. Takové jarní Vánoce. Tentokrát bych ráda jako účastník. Nevím, jestli to není příliš velikášské, ale někde jsem četla, že člověk si má dávat velké cíle. Tak jsem si jeden opravdu velký stanovila. O Světu knihy tady časem samozřejmě napíšu víc (ne snad, že bych chtěla někoho podceňovat, že o něm nic neví. Napíšu o něm ze svého úhlu pohledu, jak ho vidím a vnímám já), dnes jsem jen plánovala. Vím, že Jalna  (http://www.jalna.cz/) se veletrhu účastní, tak snad moje přání půjde alespoň do diskuse. Tím, že jsem ho tady zveřejnila, si tak trochu šiju na sebe bič a veřejnou kontrolu. Ale já to tak mám ve všem. Jsem jako oliva, to nejlepší ze sebe vydávám až když mě drtí. A když mám nad sebou bič, vím, že musím. Tak se budu hodně snažit a budu samozřejmě (i sebekriticky) hodnotit, zda se daří či zda to nevyšlo. Blíží se přeci konec roku a s ním nevyhnutelná rekapitulace a plánování do budoucna. Chystám si tedy bodový itinerář roku deset a toto je můj první velký bod. Na ostatní ještě přijde řada. Jinak život se pozvolna vrací do normálu, množství jídla a alkoholu se snižuje na běžnou nedělní úroveň a všichni jsou v napjatém očekávání pracovního týdne. Já tedy ne, mám ještě týden volno, ale i tak pracovní pondělí vítám. Je načase vrátit se do koloritu všedních dní.

5 komentářů:

  1. Držím palce, ať se Bod 1 zrealizuje!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes jsem dočetla Odnikud nikam. Je to moc hezká knížka! Manželova babička byla vystěhovaná s třemi předškolními dětmi z Vysočiny do pohraničí. Dědu zavřeli.Takže mi obsah není vůbec cizí. A doufám, že není cizí ani nikomu, co jejich blízcí tohle neprožili.
    Zítra ji půjčím svojí mamce a myslím, že ji přečte jedním dechem.
    Takže jsem ráda, že dnešní neděle byla "pracovní" a v budoucnu se můžu těšit na další knížku!
    Přeji hezkou a plodnou dovolenou :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji mockrát za milé hodnocení, opravdu mě potěšilo. Moc:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to si tě,Jitko, přijdeme s Majdou na Svět knihy zkontrolovat! Mám ráda ty besedy se spisovateli a autorská čtení. Strávíme tam vždycky půl dne...a ta útrata ;-)
    Množství jídla a pochutin mi snižuje výkonnost práce, nic nestíhám- a to jen proto, že nemám nic "na čas" -lážoplážo a den je fuč.

    Tak nechť se ti v novém roce literárně (i jinak) daří! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jestli to,Markéto vyjde, tak budete mými váženými VIP hosty. A Vám ať se též daří. Doufám, že v desátém roce dáme už to od léta plánované kafe - ten čas ale fakt tak nechutně letí:-)

    OdpovědětVymazat