neděle 2. května 2010

Chvilka s Mikešem

  Dneska jsem v rámci svého nedělního čtení narazila v knihovně na Kocoura Mikeše. Patřil k mému dětství, ráda jsem ho četla, zejména v době, kdy mi přestalo být divné, jak může kočka mluvit:-) Je jedním z mých dětských evergreenů, stejně jako Brouk Pytlík, Ferda Mravenec, Malý Bobeš, Honzíkova cesta - tedy jak je vidno, dnes všechno ideově nevhodná literatura. Uvařila jsem si kafe a vybavilo se mi vyprávění mého stařečka (Lucko, děkuji za nový termín:-). Asi proto, že znovu pracuji na rodokmenu a mířím do linie svojí babičky z mamčiny strany. Tak její manžel, tedy můj pradědeček, vždycky vyprávěl. Cituji: "Sedíme v sednici a dereme peří (pokud potencionální mladí čtenáři nebudou rozumět, ráda pojmy jako sednice či přástky dovysvětlím). Z okna vidíme, jak po návsi jdou dvě cikánky (asi bych měla napsat Romky, ale tehdy se ten pojem neužíval). Už s nimi měli své zkušenosti, tak stařeček zanechal draní, zvedl se a zamířil přes chodbu do druhého pokoje.
Za okamžik klepání na dveře a na prahu jedna cikánka. A jestli prý by jí, dobří lidé, nedali kus chleba?
Prababička byla dobrák od kosti a jídlo jim běžně byla ochotná dát. Jenže kam zmizela druhá, ptá se jistě pozorný čtenář. Tak ta druhá hbitě využila zaneprázdněnosti hospodyně a vrazila do svátečního pokoje přes chodbu, kde do kapsáře pod sukní brala, co jí pod ruku přišlo. Jenže stařeček, již poučen, neb to byla akce opakovaná, schovaný za dveřmi její rej přerušil. Chvíli ji pozoroval, aby měl jistotu, že opravdu opět krade, a pak ji pěkně vyprášil. Podotýkám, že jí nijak neublížil a obě odešly po svých,hlasitě a sprostě nadávaje:-) Neúspěšný lup jim asi tlupa pěkně spočítala. A podobných příhod z vlastní zkušenosti měl poměrně hodně.
 Dnes by stařeček byl popotahován za rasismus, omezování lidských práv či další vzletné pravdy. Jenže to tak bylo. A tak si kladu otázku, proč někdo chce měnit Kocoura Mikeše, když zachycuje realitu? Není to tak trochu pokrytectví? A nevracíme se obloukem přes krásné řeči zpátky k cenzuře? Je to asi hodně otázek na květnový den, odpovědět je neumím. Jde sice (doufám) o jednání jen nějakých aktivistů - extremistů, ale tady člověk nikdy neví. Už zakázali studentské volby, přepsali Honzíkovu cestu, a kdoví, co ještě. Jediným mým hmatelným výsledkem je, že jsem si nostalgicky prolistovala Kocoura Mikeše a zavzpomínala na minulost. A jsem ráda, že tu knihu mám, až jednou bude zakázaná, budu ji opisovat v samizdatu:-) Prostě, Rosteme s knihou:-)

9 komentářů:

  1. Mikeše máme taky-v několika podobách- audio, DVD, starou knihu...a máme ho rádi. Nic se měnit nebude. To by za chvíli mohlo někomu vadit, že je "moc černej"-ne? Mnoho povyku pro nic...řekla bych stroze. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Povyk okolo Mikeše taky nechápu, je to naprostá blbost.

    OdpovědětVymazat
  3. Jednoznačně souhlasím! Nesahejte nám na starého Mikeše! K mým dětským oblíbencům patří také!

    OdpovědětVymazat
  4. Jo..holky..na facebooku už je skupina, co soudí, že za chvíli nás vietnamská komunita připraví i o Rákosníčka:-) Teď zrovna čteme Mikeše ve školce..každé poledne..miluju jak Nácíček šišlal:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jooo, cikáni... Mohla bych vyprávět :-). Je to celé nahlavu a doufám, že Mikeš zůstane Mikešem a nic se zakazovat nebude!!!

    OdpovědětVymazat
  6. První na co jsem si vzpomněla,když se "aféra" s Mikešem rozjela, že mi snad zakážou i Gabru a Málinku. Mé oblíbené knihy z dětství a dodnes u mne uschovávané pro příležitostné počtení.Tam například kromě zlobivých ogarů byli také cikáni.Bydleli za městem a lidem v okolí mizely slepice :-) Mimochodem, ta skupina na facebooku ohledně Rákosníčka mne rozesmála, tedy spíš ten název,do skupiny jsem nenakoukla. Jako humor dobrý. Romana M.

    OdpovědětVymazat
  7. Mikeše ani žádné jiné pohádky nedám a budu bojovat a stávkovat za zachování zdravého rozumu

    OdpovědětVymazat
  8. Dlouho jsem to považovala za povedený vtip...až nedávno jsem zjistila, že je to údajně myšleno vážně.
    ...někdy se v našem světě cítím tak nějak, ehmmmm, mimo.

    OdpovědětVymazat
  9. Rejcko, diky tobe vim, co se deje v CR. Diky :-)
    V UK prepsali Noddyho a na popularite mu to, bych rekla, neubralo ;-).
    Tady je o Noddym clanek z BBC: http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/531557.stm

    OdpovědětVymazat