úterý 4. května 2010

Nahniličko

   Nahniličko je stará hra Jana Krause. Hrávala se léta v divadle Na zábradlí, já ji ovšem dneska viděla v Kalichu. Opět jsem musela zabojovat se svou nechutí k tomuto divadelnímu prostoru, který ve mně, nevím, proč, budí klaustrofobické pocity. Ovšem Nahniličko jsem vidět chtěla a umění se musí přinášet oběti. Že to bude ovšem tak vysoká oběť, jsem rozhodně nepředpokládala. Četla jsem o té hře samé pozitivní věci, herecké obsazení bylo špičkové: Ivana Chýlková, Eva Holubová, Jan Kraus či Bohuslav Klepl a žel i Martha Issová, kterou jsem dosud vcelku respektovala, nicméně určitá pachuť z jejího klipu ve mně přetrvává, takže jsem zůstávala poněkud scepticus. Na stránkách divadla se píše, že jde o pořádně nabroušenou komedii Jana Krause, hraje se už osm les a děj bizardních situací se roztočí ve chvíli, kdy se svérázná česká rodinka stane svědkem a posléze i účastníkem velkého byznysu s poněkud nebezpečným artiklem. Zdálo se tedy, že zábava bude dokonalá, ovšem, jak už to tak bývá, opak byl pravdou. Sice jsem měla poměrně intenzivní pocit, že jsme snad jediní v divadle, kdo se nesmějí, ale ono vážně nebylo čemu. Špatně ozvučené, trapné dialogy,primitivní humor a infantilní zápletka. Jediná úsměvnější komika, ze které Kraus jako autor těžil, byl nepoměr výšky mezi ním a Ivanou Chýlkovou. Samozřejmě se ukázalo staré pravidlo, že kde není co hrát, ani hvězdy to nezachrání. A nezachránily. O přestávce jsem ale zaslechla i jiné překvapené komentáře a slovo slátanina se tam vyskytovalo víc než často. Prostě dnešní deštivý den divadlo neprojasnilo a vyčítat to mohu jen sama sobě. Moc jsem to chtěla vidět. A co chceme moc, přináší často zklamání. Tohle bylo tedy zklamání dokonalé. Do divadla Kalich prostě nemá cenu chodit, jsou to vyhozené peníze.  Vždycky. Bohužel.

4 komentáře:

  1. Nahniličko jsem neviděla... a ani neuvidím :-) Kalich mě štve úplně ze stejných důvodů.Chápu, je to scéna v centru Prahy, každý metr musí být využit, ale já se tam s nohama sotva vejdu a co teprv ten, kdo má nějaké to kilo navíc. není mi příjemné sedět vedle člověka, který ke mně přetéká a nemůže tomu zabránit. Sedadla jsou nevkusně nahuštěná. :-( Kraus mi stačí v pátek v TV - to mám předplaceno :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den. Ráda nakukuji, ale nepřispívám. Tentokrát mám co říci :-) Léta jsem pracovala Na zábradlí a musím říct, že Nahniličko už dlouho není, co bývalo. Viděla jsem to mockrát, pracovala jsem tenkrát jako uvaděčka :-) Texty byly asi stejně "inteligentní" vždy, ale na začátku bylo z herců cítit nadšení. Ke konci uvádění této hry v onom divadle už bylo znát, že to je rutina :-( Nemůžu se zbavit pocitu, že přenos tohoto díla do jiného divadla byl veden jen podnikatelskými úmysly, ne uměleckými... Příště do Kalicha nechoďte :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Právě jsme s manželkou přišli z divadla v K.Varech. V polovině hry Nahniličko jsme odešli, protože větší trapnost jsme ještě neviděli. Hloupé,primitivní,trapné atd. Ani hvězdné obsazení to nezachránilo a herců je mi líto,jestli si musí vydělávat tím,že z lidí dělají blbce. Takový Revizor ve Stavovském divadle ,to je DIVADLO s velkým D. Jirka & Gabča

    OdpovědětVymazat