úterý 7. září 2010

Sex před tabulí

   Mluví se o tom v poslední době víc než často: sexuální osvěta ve škole je nedostatečná. Nesouhlasím. Sexu je všude víc než dost. Na druhou stranu úkolem školy je připravit pro život…
   Do veřejné diskuse, jak jinak, přispěla svou troškou do mlýna ministerská příručka o sexuální výchově. A někteří mediálně zdatní kantoři, kteří si tak zvyšují své pedagogické libido. A tak se lze dočíst o metodách, kdy učitel nasadí kondom - tedy zatím jen na ruku - a s touto didaktickou pomůckou vítá žactvo na své hodině. Aby výuka byla akční, zařadí do tematických plánů hru Kompot. Pro ty, kdo nejsou zasvěceni do tajů školního zákulisí, princip této hry je na způsob dávné dětské říkačky, místa si vymění…. Ovšem zde si místa, pod dohledem pedagoga, vyměňují ti, co pravidelně masturbují, ti, co provozují sex anální, orální a jiný, ti, co mají jinou sexuální orientaci …. Je zde samozřejmě plno dalších inspirativních výměn. Nejsem puritán a s dětmi o sexu - minimálně v rámci občanské výchovy – /do třicetileté války jsem to ještě napasovat nedokázala, ale asi se budu muset pokusit a být kreativní i v tomto směru/ - hovořím. Ale ani při své bujné fantazii si neumím představit, že bych to s dětmi hrála. (a neumím si představit ani ty pubescenty, jak něco podobného hrají). A podle Radima Uzla klidně i v první třídě. Čím dřív tím líp.
    A tak z toho vycházím jako pěkná konzerva. Nic podobného totiž provozovat nehodlám, přestože sex není v mých hodinách tabu. Ale primáni (tedy šesťáci) se chichotají při jakékoliv - i neúmyslné- zmínce. Sekunda po sobě rozpačitě pokukuje, tercie se raději osahává sama, než abych jim k tomu něco vykládala. V kvartě se sice už dá hovořit normálně, ale jsou sexem natolik přesyceni (myslím tedy tím školním, výukovým), že většinou jen zoufale zahučí, ne, jen žádný sex a drogy. Radši si budeme jen tak povídat…A v tom bych já měla pobíhat s kondomem na ruce a oznamovat, že příští hodinu bude písemka z masturbace a za domácí úkol nechť nastudují poluci?
   Myslím, že je na čase, aby se na Ministerstvu nad problémem zamysleli a přestali vypouštět jednu hloupost za druhou. Když budou ve školách lidé na svých místech, proč by musela být vydávána doporučení a příručky o sexu? Ať přestanou vymýšlet blbosti a začnou uvažovat reálně.
    V tomhle ohledu, pravda, moc optimistická nejsem. Zejména, když vidím, co všechno se ve školství děje. Možná by stačilo popustit uzdu zdravému rozumu, ale ten zjevně na některých místech chybí. Jak dostat sex do škol?
   Nechte tomu volný průběh. A nepodceňujte rodinu!





8 komentářů:

  1. Hezký článek... Nikoliv optimistický... Já doufám, že se nenajde moc kantorů svolných ke kompotu a dalším praktikám... I když... Článek si přečetl i můj sextán, ten sice tvrdí, že jejich učitelé i žáci v tomto směru mají rozum... ale od kamarádů ví, že tyto věci se dějí na jiných školách, i základních... No jo. Můj dědeček snad babičku neviděl "na Evu"... a naopak. Pro dnešní náctileté je sex na úrovni snězení chleba s máslem... Doba pokročila. Dle mého gusta až moc...

    OdpovědětVymazat
  2. Za mého mládí, sexuální osvěta nic moc. Taky bylo běžné, že jsme končívaly studium s dítkama v bříšku, nebo v náručí. Dnes je osvěty hafo a taky bych řekla v tomto ohledu, je úspěšná. Jenže, já osobně bych si kreativně nasadila kondom nejen na jednu ruku ale na obě a dokonce na hlavu místo čepice, kdybych tím uměla zabránit aby další z mých mladičkých kolegů nebyl HIV pozitivní.

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko,sexuální výchova ANO,ALE DOMA!!!Ne ta blbost co vymysleli "tam ti nahoře"!

    OdpovědětVymazat
  4. Chtěla jsem jenom svým příspěvkem říct, že je jiná doba v některých ohledech zásadně. A nedivím se, že vznikají zmatky protože kdo z nás ví jak na věc. Mému kolegovi je 21 je nevyléčitelně nemocný a sám dnes říká, že osvěty je málo. Jak ve škole, tak doma i v médiích

    OdpovědětVymazat
  5. Všeho moc škodí, tedy i co se týká výuky sexu ve školách.
    P.S. Jsem zvědavá Jitko, co dnešní návštěvnost blogu:-) Smrt a sex, navíc před tabulí, to je vábnička pro "klikače":-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moniko, vábnička to byla. Je to asi v těch vyhledávačích, takové rekordy normálně nelámu. A Aranel, sama jsem překvapená, v 21 letech být HIV pozitivní- chápu-li to dobře, je smutný příběh. Je mi hocha líto. Přesto mám pocit, minimálně za naši školu, že osvěty je víc než dost, řečeno s nadsázkou, sex kam se podíváš. Asi to ale není všude, jinak si (i statisticky se zvyšující se nákazu HIV neumím představit.) Ale něco asi člověk nepochopí. Osobně si třeba myslím, že všichni ví všechno, tluče se to do nich hlava nehlava a pak, viz média o zavražděné dívce, která šla na rande s kýmsi s facebooku. Jeden(minimálně já) by řekl, že to prostě není možné, že se jim to říká dnes a denně a vida, je. A když si i některé moje starší kolegyně myslí, že jeden náhodný styk přece nákazu nepřinese, pak se není čemu divit. Prostě, každý svého štěstí strůjce. Ale osvěty je dost, jen ji brát na vědomí, myslím si já:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak já opožděně, jako již tradičně musím napsat, že se teda "těším" až to vypukne i u nás. Ale to už mám připravenou omluvenku do oněch hodin! Ony naše děti ví co je třeba, sypeme jim informace úměrně věku a dokonce mi nevadí informace podané i ve škole, ale aby hráli takovéhle přiblbé hry...to soudruzi nedomysleli, že to zase bude důvod pro posmívání a šikanu?

    OdpovědětVymazat
  8. já doufám, že fakt to nikdo hrát nebude...ještě jedno dítko mám školou výhledově povinné...

    OdpovědětVymazat