sobota 20. listopadu 2010

Konečně šťastná

Až tak šťastná, že na psaní nemá čas?:-) Jo, bylo by to hezké, oznámit tady nějakou bombastickou novinu o obrovském štěstí, u nás pesimistů obzvlášť pikantní:-) Nicméně pravda je taková, že Konečně šťastná? je premiéra v ABC s Veronikou Gajerovou v hlavní roli, kam jsem se dnes vypravila. Kdysi jsem zhlédla v tomto divadle Shirley Valentine, která mě nadchla. A neslo se éterem, že tato hra bude v podobném duchu, jen o lidech cca o desetiletí mladších. Dle oficiálních stránek divadle jde o toto:
Hra Konečně šťastná? (Happy Now?) měla premiéru v roce 2008 v londýnském Národním divadle a stala se doslova hitem tehdejší divadelní sezony. Neméně úspěšná byla i ve Spojených státech a postupně se objevuje na divadelních prknech po celém světě.
Hlavní hrdinka Kitty je úspěšnou manažerkou, která ovšem vedle svých pracovních problémů řeší trápení svého idealistického manžela, rozpady vztahů svých blízkých přátel a také trable své stárnoucí matky. Patrně proto, že se jedná o originální nahlédnutí do běžných problémů „obyčejného“ života, které je plné vtipných dialogů o nepříliš veselých věcech, dotýká se hra většiny z nás a tím lze také vysvětlit její celosvětový úspěch.
První české provedení budou mít možnost zhlédnout diváci v listopadu 2010 v Divadle ABC v režii Petra Svojtky.
„Tohle má bejt můj život? Tenhle přiblblej zmatek plnej nedorozumění? TO MÁ BÝT ONO?!“ Současná britská hořká komedie o manželství.
 Dle skutečnosti je to spíš hořce nevydařený pokus. Není to úplně ztracený čas, místy se zasmějete, v některých situacích se i najdete. Ale, příliš mnoho vulgarismů (ono to asi u těch her přeložených z angličtiny ani jinak nejde, tam je shit dvakrát na řádku, asi neumí jinak vyjádřit úžas, rozhořčení, nadšení ani žádnou jinou emoci:-(). Potom strašně rozvláčné, přílišná snaha o konverzačku vyznívá hodně planě, chybí zkratka, nadsázka, vtip. Nechybí samozřejmě vše chápající homosexuál, notorický alkoholik, frustrované ženy, planý svůdník, prostě klasika. Takže ten finální výkřik Konečně šťastná je opravdu zaslouženě s otazníkem. Dobrý nápad, byla by z něj skvělá hra, ale není. Nicméně ze současné nabídky ABC asi patří k té lepší části, takže možná stojí i za to si na něj zajít.
Po divadle jsme chtěli zajít na sklenku, v deset hodin večer ale jako by to byl problém, slušné podniky zavírají a jinam se nám nechtělo. No, nakonec se zadařilo, jedna opuštěná vinárna byla ochotna nás ještě obsloužit. Dobře naladěna jsem se pokusila zažertovat, a jelikož nám kožený číšník z oznámil, že mají jenom Muller- Thurgau, nedalo mi to, a se vzpomínkou na Horníčka uplatnila jeho slavnou repliku: "prosím si deci muller a deci thurgau."
Dostalo se mi ovšem nechápavého výrazu a pocitu, že jsem na jiné planetě. Takže žerty stranou, chlapec stejně určitě ani netušil, kdo to Horníček byl, rychle si objednat, co nabízejí, aby nás zase šupem nevypakovali. Což nás sice vypakovali, ale víno jsme stačili vypít a představení rozebrat. Dobré to bylo:-)

3 komentáře:

  1. až tak šťastná, že na psaní nemá čas, co? :-) ... tak se pochlub!

    OdpovědětVymazat
  2. ahá...takže konečně šťastná, že to skončilo a mohla jít na dvě deci :-)) Nojo, i takové kusy jsou v repertoárech divadel... Jdu do ABC na Pana Kaplana, tak doufám, že nebudu taky pospíchat odtamtud :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jsem sama zvědavá, Pana Kaplana jedni chválí, druzí haní:-) Nic mezi tím Jsem zvědavá na Tvůj názor:-)

    OdpovědětVymazat