pondělí 10. ledna 2011

Vůdce

  Pojem vůdce není na naší německé škole nikterak oblíbený, ba je skoro na indexu:-) Nicméně v reálu jsem se dneska s tímto označením setkala dokonce dvakrát. Poprvé v nekonečné frontě v Bille, kde z šesti pokladen klasicky fungovaly jen dvě a úměrně tomu se klikatila fronta mezi regály. Podruhé u kadeřnice, kde se sešlo několik nahněvaných žen. Smysl obou sdělení byl v podstatě tentýž, je potřeba nějaký vůdce, který konečně vyvede lidi do ulic. Řečeno jinými slovy, je čas na novou revoluci. Většinou na řeči odposlechnuté ve frontě či u holiče moc nedám, dnes jsem jim tiše dávala za pravdu. Zdá se, že pojem blbá nálada dostává svůj konkrétní význam. Naštvání se zdálo být opravdové, ať už jde o předražené zboží, snížené platy, nefungující služby, arogantní politiky a celou řadu dalších věcí, které se dokážou semlít, než se zvolna doploužíte k pokladně nebo kadeřnickému umyvadlu. Jsme zvědavá, zda nezůstane jen u řečí. Že je čas na revoluci si myslím už dávno. Dnes mi to hlas lidu (a to je jak známo hlas boží) zkonkretizoval. Je třeba charismatický vůdce. Jak snadné. Jen ho najít.

6 komentářů:

  1. To je oříšek! Co kbyby před vůdcováním lehce olízl posvátný kámen s metabolizem z krasavice mochomůrky? Že by nová doba?
    Jitko, vaše komenty a postřehy jsou tak milé a vtipné, že bych ten kámen olízla pro dobro a blaho také! :O))))))) ...ale beru to s velikou nadsázkou!

    OdpovědětVymazat
  2. Ne že bych nepatřila k rozladěným a naštvaným nad tím, co se nepokrytě v tomhle státě děje...

    Ale takový charismatický vůdce má jedno velké nebezpečí - je to potenciální nekontrolovatelný diktátor. (Nebylo by to v lidských dějinách poprvé, a asi ani naposled.) Asi už příliš nevěřím na nezištnost takového alfasamce (či alfasamice, ať jsme správně genderoví).
    (Ten alfa pár mi asocioval právě obrázek :-) )

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, náš stát,kolonie nebo stoka,odpadni dvůr nebo jak tomuto chaosu říkat, vykradený tolika vládami a aférami je mi tak milý ,že se snažím foukat mu ty rány sama ,diktátory nenávidím v jakékoliv podobě!Miluji přírodu a její rozhodování ! Jiné pomoci již není!

    OdpovědětVymazat
  4. Jestli ono by to nechtělo vyměnit raději lidi než vůdce. Jeden vůdce to nezachrání, když se tolik lidí chová jako stádo hovad. Ten dá jednoduchou odpověď kdo za to může, že se máme zle. Oni ta to můžou, jdeme na ně! (Za oni si doplňte: romové,žlutí, oranžoví,modří,rudí,lékaři,úředníci,bankéři...)
    Ale tak jednoduché to nebude,změnit se musí to stádo. Ale obávám se, že na to rychlé řešení není.

    Ale jednu radu mám:
    http://www.youtube.com/watch?v=1A4VQytn2Mo

    OdpovědětVymazat
  5. My češi budeme raději jen nadávat, ale k akci se nedostaneme...

    Jen pár vyvolených pochopilo systém bytí čechem a vytěžilo z toho maximum pro svůj prospěch...

    Takže tak...

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych taky pár lotříků nahoře nejraději vyměnila...

    OdpovědětVymazat