úterý 1. února 2011

Amputovaná noha

Nasadit pijavice, přiložit baňky, uříznout nohu. Typické atributy středověké medicíny a také téma dnešní dějepisné olympiády. Každoroční setkání mladých historiků v domě dětí na Praze 8 bylo jako obvykle příjemnou záležitostí. Domek rekonstruován, takže už tam nemrzne na chodbách, lidé příjemní, jen dětí bylo letos nějak méně. Jako by se jim do soutěžení nechtělo. A jelikož otázky byly letos extra těžké, bylo to pro hrstku statečných bojovníků obzvlášť těžké. Snažili se, to ano, přesto jsme se kolikrát docela pobavili. Třeba stav podobný spánku, jejž měli správně označit jako hypnóza, popsali jako klimbání. Pravda, hezké slovo, žel nesprávně použité. Když měli určit, jaké nemoci trápily historické osobnosti, tak slepota u Žižky ani hluchota u Smetany jim problémy nedělala. Další dvojice byl císař Claudius s nápovědou Vaška z Prodané nevěsty. Tak ty údajně trápila nemoc šílenství, případně láska:-) Pěkná nemoc:-) Koktavost nenapsal nikdo. Ale i přes tyto úsměvné momenty byli mladí historici šikovní a co navíc, první tři místa obsadili mojí studenti. Na což jsem tedy náležitě hrdá. Pokračujeme tedy dál, v zadaném tématu, takže se k nějaké té amputaci či pouštění žilou určitě propracujeme.


6 komentářů:

  1. :-) to jsou tedy otázky :-))
    No a tobě gratuluju k úspěchu- to bych se tetelila blahem, kdyby moje děti zabraly první tři příčky!! ;-) /z domova to jistě nemají :-))/

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, Vám by se mělo dostávat kytiček, minimálně každý pátek

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě dneska tematický článek, syn byl ráno taky na dějepisné olympiádě, vzhledem k tomu, že se z něj těžko dolují jakékoliv informace, tak tady jsem se alepoň zhruba dozvěděla, jak můžou takové otázky vypadat. Výsledky ještě nevíme, uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Paráda, gratuluju k prvním třem příčkám:-)

    OdpovědětVymazat