čtvrtek 17. února 2011

Se školou do kina

Jako děti jsme chodily do kina poměrně často. Na sovětské a budovatelské filmy. A pak na Annu Proletářku, na mladé generaci se tehdy usilovně pracovalo:-). Sovětské filmy za korunu byly tak přeplněné prací a úderníky, že člověk byl upracovaný jen tím sledováním. Kdyby se samozřejmě žák díval:-). Ovšem laskavé přítmí socialistického kina vybízelo k úplně jiným úkonům, než napjatě sledovat nezáživný děj na potrhaném plátně. Hlavně z toho důvodu jsme do kina chodili hodně rádi,i když tehdejší filmografii by dnešní pubescenti nezkousli, ani kdyby jim zaplatili. My už do kina moc nechodíme, jednak je to finančně mnohem náročnější než tehdejší školní představení za jednu korunu československou, jednak bývají kina dost z ruky a v neposlední řadě není film, který by se dal sladit se školní výukou. Až přišel Habermannův mlýn. Na Ládví, které máme deset minut od školy, nám ochotně vyšli vstříc, představení nám pustili za přijatelnou cenu v dopoledních hodinách, a tak jsme mohli vyrazit. Vím, že už jsem se i tady několikrát dostala do polemik ohledně kvalit tohoto filmu, ale s vědomím následné diskuse jsem se nakonec rozhodla na něj děti vzít. Samozřejmě děti větší, které už byly s danou dobou v dějepise obeznámeny. A musím konstatovat, že akce splnila svůj účel. Sice si nedělám iluze, že by, namačkány v kolektivu, nevyužívali současní pubescenti příležitosti jako kdysi my, ale na druhou stranu, oni už se s podobnými aktivitami dávno neskrývají v kině, jako my, odchovanci puritánské socialistické morálky. Takže jim vlastně nic nebránilo v tom, aby film sledovali. A že tak činili, potvrdil následující rozbor a diskuse. Utvrdila se historická fakta, vznikla polemika, zamysleli se nad tehdejší situací a to je podle mého poměrně slušný výsledek jednoho kontroverzního filmu. Se školou do kina prostě stálo za to:-)

3 komentáře:

  1. No tak to dopadlo nad očekávání dobře.
    Já taky vzpomínám jak jsme chodili na povinné ruské filmy a museli návštěvu kina řádně doložit lupenem. Já ale nechodila na ty válečné...partizánské...ani jak zakaľalas staľ..já chodila na poetické cikány (Cikáni jdou do nebe)

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsme chodívali, tedy nejen na ruské. Na prvním stupni nám byly promítány pohádky. Pamatuji si hlavně Tři oříšky pro Popelku, ale třeba i ruskou Krásnou Varvaru. Na druhém stupni to už byly právě ty válečné a budovatelské - Hořící sníh, Osvobození Prahy, o dělnickém hnutí na Kladně (to jsme samozřejmě museli jít, když to bylo z našeho města). Nejvíc jsme měli zábavu z filmu Moja Anfisa, který pojednával o mladé zednici, která při kladení cihly k cihle popisuje kolegyni svého milého a po práci se k němu nastěhuje po lešení oknem i s kufry. To pro nás bylo velmi "poučné", že si to pamatuji do teď.
    Jinak ale kino i divadlo bylo vždy vítáno pro možnost ulít se ze školy. Holt jsme neměli tolik volna jako teď, i v sobotu se chodilo do školy. Na druhou stranu můžu děkovat škole za výchovné koncerty. Ty mne opravdu přivedly k poslechu vážné hudby.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je hlavní..mně se na to nějak nechce..jsem srab.

    OdpovědětVymazat