pondělí 7. března 2011

Blázinec

Titulek evokuje, že hodlám psát o našem školství, byť jen krátce. Tentokrát mě zaujaly osnovy. Je to pár let zpátky, co chytráci na ministerstvu přišli na to, že školní osnovy jsou socialistický přežitek a že už je nechtějí. Chtějí, aby se učilo nově a moderně. Vymysleli tedy RVP a ŠVP. Zkratka – tedy ta první – trochu připomíná RVHP a v podstatě to ten chaos připomínalo. Školy si podle nich mají učit, co chtějí. Samozřejmě, musí to být sepsané, protože co není na papíře, v dnešní elektronické době pro ministerské chytrolíny neexistuje. Poněkud sice pominuli fakt, že to měla být jejich práce. Šikovně to přesunuli na školy, takže kantoři vedle svých zvýšených úvazků smolili ŠVP, většinou samozřejmě zadarmo. Z ministerstva už léta posílají výborné nápady, peníze už nikoli. Situace, kdy se dítě třeba přestěhuje a naskočí do školy, která má úplně jiný ŠVP (školní vzdělávací program- pro ty, kdo mají to štěstí a jsou školstvím nezasaženi), se samozřejmě bagatelizovala. To údajně není vůbec žádný problém. A co byste řekli? Dnes přišla zpráva, že osnovy se vracejí. Kluci to přehodnotili a objevili Ameriku. Nu, není to blázinec? Je. Takže se pokorně vracíme k léty prověřeným pravdám. Šikulové to jsou, jen co je pravda.




A jako dodatek něco nikoli ze školy, ale z naší tržní ekonomiky. Máme na Milady Horákové dvě optiky. U brýlí se mi ulomila nožička a tak jsem vyrazila. V první mi suše sdělili, neopravitelné. Vyměníme skla do nových obrouček, cca za pět tisíc. Nu, na takový výdaj jsem nebyla připravena, tudíž jsem brýle sbalila a šla domů. Dnes mně cesta zavedla k optice číslo dvě. Je tam o poznání slušnější pán, tak jsem si řekla, že za optání nic nedám a budu mít alespoň srovnání. A ejhle. Pán se ani nepodivil, zmizel na chvíli vedle, aby mi vzápětí brýle vrátil opravené. Za 19 korun českých. Nu, další poznání. Že líná huba holé neštěstí nám do hlavy vtloukala už češtinářka na gymplu, budiž ji země lehká. Ale že má naše tržní ekonomika takové rozdíly mě překvapuje i dnes. A jelikož nechci znovu operovat slovem zlodějina, budu pozitivní a mám dobrý pocit, že slušní řemeslníci existují. Jen je hledat. V pravé poledne s lucernou. Ale to tvrdil už Démosthenes. Ovšem už tehdy ho měli za blázna.

6 komentářů:

  1. Jsem školstvím zasažen jen jako žák a to ještě hodně dávno, takže si jen říkám, že se J.A.K. musí v hrobě točit jako vrtule.
    A závěr článku mi připomenul starý a jistě známý vtip, kdy na Rudém náměstí stojí trpaslíček s lucerničkou a zoufale se rozhlíží, až se ho zeptá pán:
    "Copak hledáš, trpaslíčku?"
    "Hledám pravdu."
    "Pravdu?" začne pán šeptat. "Tu v SSSR nenajdeš, to musíš do NDR!"
    A tak trpaslíček šel tam a z tama ho poslali onam a všude hledal pravdu. Až ho poslali do Československa. A tady už pravdu nehledal... Teď hledal jenom LUCERNIČKU!
    Vtipy odrážejí život. Bohužel, ten dnešní už ani k smíchu moc není.

    OdpovědětVymazat
  2. Zpráva o znovuzavedení osnov mě tedy dostala! Měla jsme možnost sledovat, jak se tvoří švp- a bylo to (dle mého) za trest-a taknějak k ničemu. Osnovy přece taky dávaly prostor pro kreativitu učitele, ne? Jen říkaly CO učit, nikoli JAK. No nic.. nějakou činnost MŠMT vykazovat musí-ať to stojí, co to stojí... některé návrhy jsou opravdu za všechny prachy!

    OdpovědětVymazat
  3. No ve školství mě asi nepřekvapí nic...

    OdpovědětVymazat
  4. Jaj a já doufala, že jste se Jitko pročetla ke knížce (mé jedné z oblíbených) Blázinec - Jauffret Régis...třeba příště :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že to není specialita školství. Kluci se střídjí každou chvilku. Musí dokázat, že ti před nimi dělali všechno špatně, někteří se potřebují zviditelnit, jiní zanechat nesmazatelnou stopu. Kdyby přitom neutráceli naše společné peníze a neovlivňovali budoucnost našich dětí, mohli bychom se kolikrát zasmát :-(

    OdpovědětVymazat
  6. K těm osnovám, syn je teď v devítce a v minulých třech měsících chodil na gympl na přípravu na přijímací zkoušky, občas přišel rozčarován, co na jaké škole probírají a co oni ještě nebrali, tak doufám, že se to do těch zkoušek trochu vytříbí. Jinak škole, kam chodí naše děti najela na slovní hodnocení a já z toho teda mám rozporuplné pocity.

    OdpovědětVymazat