sobota 26. března 2011

Exempla trahunt

   Čili příklady táhnou. K sobotní ranní kávě jsem si dopřála četbu Reflexu. Čtu ho ráda a s chutí, přičemž dnes mi mnohé články mluvily z duše. Nejvíc pak text o nedotknutelných, respektive o našich státních aparátčících, kteří jsou v článku Zdivočelá země naprosto trefně popsáni. Celkem volně cituji zamyšlení Adély Knapové, která se (stejně jako já) ptá, jak žít v zemi, kde ministr dopravy sám porušuje dopravní pravidla, premiér bez mrknutí oka poruší předvolební slib, že nezvýší daně a stejně tak se nezná ke své výhružce, že zatočí s kmotry. Namísto toho s jejich podporou vládne. Ministr financí, jež považuje lež za zábavnou, a který zanechal na mnoha svých postech a v mnoha politických stranách plno finančních ztrát. Je nemožné najít mezi lidmi, jež přímo či nepřímo řídí život v ČR, někoho, kdo by obstál jako kladný vzor. Znamená to, že ve společnosti (rozuměj naší české společnosti), jež dlouhodobě pociťuje absenci dodržování zákonů, jsou pravidla skutečně jen orientačním bodem. Jinými slovy, zákony jsou u nás jen pro chudé, hloupé a slušné lidi.
Tolik citace z posledního Reflexu.
   Asi není víc co k tomu dodat. Příklady opravdu táhnou a ti, na které je vidět, rozhodně dobrý příklad nedávají. Tisk (alespoň některý) nás o tom sice poctivě informuje, ale to je asi tak vše, co se s tím děje (a taky jediný rozdíl od minulého režimu, dřív se o soudruzích nepsalo). Situace se popíše a vzápětí vyšumí. Řešení žádné, postih žádný. Zajímalo by mě, kolik si toho ještě necháme líbit. Podle mého už dávno pohár přetekl, ale já mám všeobecně nízkou míru tolerance k všivárnám a mizerům všeho druhu. A tak přečíst si poslední Reflex na počátku víkendu vlastně nebyl zas tak dobrý nápad. Dobrá nálada je v nedohlednu. Stejně jako hezké počasí:-)

5 komentářů:

  1. Smutná realita, ale obrázek je zábavný :)
    A bude hůř! Kdepak jsem to jenom ..., jo, ve Vaší knize. ;)
    Snad ne. Snad to zůstane přinejhorším na stejné úrovni. Na vylepšení ale tak nějak nevěřím.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky napsané, svatá pravda. A proto politiku moc nesleduji, protože bych se zbytečně rozčílila. Alespoň se o dodržování tohoto přísloví budeme snažit doma.
    Děkuji za latinské přísloví a jsem ráda, že se mi ho povedlo rozluštit a že si i po letech ze školy pár latinských slov pamatuji.
    Přeji Vám krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  3. No jako vždy..nějak není co dodat...popsané trefně,bohužel:-(

    OdpovědětVymazat
  4. Satá pravda!Ale zkuste nás dostat na barikády! Jsme skoro všichni postižení naším zdravotnictvím!Jsme na půl slepí a hluší, také kulhaví a přiotrávení, zklamaní ,okradení,atd.Já jen doufám že také ONI zhynou až se příroda rozlobí a ona to umí jak všichni víme. Tak krásnou neděli všem dobrým lidem a přírodě a zvířatkům!

    OdpovědětVymazat