pondělí 11. dubna 2011

Bude nový ministr?

Státní maturity se kvapem blíží. Maturanti maskují zvyšující se nervozitu, učitelský sbor s napětím očekává, co bude, až padne ministr.  Nicméně státní maturita letos asi nepadne, hlavně proto, že vzdělanost v naší zemi utěšeně klesá, ovšem maturitu musí mít všichni.  Při pohledu na tuto realitu usuzuji, že vzdělání stejně nemá v naší zemi takový význam jako dřív. Maturitu bude mít každý, tudíž inflace maturantů bude znamenat, že zkouška z dospělosti ztratí svou ojedinělost.  Ojedinělí naopak budou lidi bez maturity, ba dokonce bez vzdělání.  Někteří se dokonce umí vyhnout i základnímu vzdělání, což prý podle zákona není možné. Ale všichni víme, jak se česká veřejnost, po svatém vzoru svých elit, staví k zákonůmJ.
   Všichni víme, jak je těžké dneska najít šikovného řemeslníka, který nekrade, pracuje, chodí včas.
A situace bude ještě horší. Sice si budete moci s řemeslníkem maturantem pokecat o vedlejších větách, ale vodu vám neopraví.
  Prý se mají rušit některá gymnázia. Donedávna jsem v tom viděla katastrofu, ale dneska už mám úplně jiný názor.  V Praze bývalo kolem dvaceti gymnázií a stačilo to. Nyní je jich přes padesát a pořád přibývají nová, zatímco odborné a učňovské školy aby hledal v pravé poledne s lucernou.  K šikovným dětem, které se hodlají živit rukama, začínáme proto preventivně přistupovat jako k vymírajícímu živočišnému druhu.  Obskakujeme je, lichotíme jim a doufáme, že se nám to jednou vrátíJ. Že nám přijedou opravit pračku, elektrické rozvody či u nich budeme moci nakoupit čerstvé pečivo nebo zeleninu.  Protože co se státní maturitou, jejíž úroveň klesla tak, aby ji udělal každý?  Matematickou zkouškou se dříve testovala schopnost studentů dostat se na střední školu, dneska stejná úroveň znamená ukončení gymnázia a certifikát státní maturity. Nebudou ani vzdělaní ani šikovní. A pokud vysoké školy nesníží svoji úroveň na jejich level, nedostanou se tam, a co budou dělat? S levýma rukama a státní maturitou?
   Jednou budou z nevzdělanců bez maturity celebrity. Ne, že by dnes takové nebyly,J ale ty příští se budou odrážet od zlatého dna, které s sebou přináší kvalitní řemeslo.  Zatím jsou tací lidé spíše rarity, a pod tlakem státních maturit budeme takové rarity vyhledávat a hýčkat si jeJ. Ale třeba jednou přijde nové národní obrození, tentokrát se smysluplnější myšlenkou, než je rozbití Rakouska –Uherska nebo zavržení němčiny. Že opráší poznatek, že řemeslo má zlaté dno. Ovšem s vizí státních maturit před námi je tato realita vskutku v nedohlednu.



3 komentáře:

  1. Naprosto souhlasím... Ona je rarita najít i schopnou kadeřnici. Ona i úroveň některých VŠ šla dolů (nebo alespoň co jsem o té mojí slyšela...). Ale zároveň, ať s maturitou nebo bez, schopní jedinci se vždy uplatní a těch neschopných se vzděláním bude vždycky hodně :-D.

    OdpovědětVymazat
  2. Nových ministrů ještě bude... skoro bych řekla, že se střídají rychleji než roční období :-( Pak to má k něčemu vypadat, to naše školství :-((

    A taky nechápu, že se najednou v populaci rodí 90% studijních typů,zatímco učební obory snad už zcela zanikly... není poptávka. managerů a magistrů práv budeme mít zásobu na několik desetiletí... se těším, co nám prozradí výsledky slavného sčítání národa :-))a pevně věřím v jejich kouzelnou moc ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. to je jasný..je to samý magor..tedy magistr:-)

    OdpovědětVymazat