pátek 29. dubna 2011

Synchronizace

Občas mě napadá, jestli někdo přemýšlí nad sladěním různých veřejných služeb. Už dávno jsem si všimla třeba u MHD.  Dobu nejede nic, pak se vynoří všechny tramvaje či busy, které jedou vaším směrem, aby pak další půlhodinu nejelo zase nic. Něco podobného jsem nyní vysledovala i v opravě veřejných komunikací. Dobu tady zakopáváme na rozbitých chodnících či padáme do výmolů ve vozovce. Pořád to nikomu nevadilo a ejhle, najednou se opravuje celá Letná. A všechno jedním vrzem. Takže nejen chodníky a vozovky, ještě se do toho přihasili plynaři, takže je rozkopané kde co. A aby toho nebylo málo, ještě si tuto naši atraktivně rozkopanou lokalitu vybrali filmaři. Nevím, co tady teď chtějí točit, ale zablokovali celé tři ulice. Takže jsem ráno, ještě spící, neb k životu se vždycky probírám až tak kolem desáté, vylezla na ulici. S vyjeknutím jsem se ocitla ve výkopu a v záři reflektorů. Nu, to jsem se tedy probudila. Vydrápala jsem se z neoznačené jámy a jala se kličkovat mezi milionem zákazových značek k autu. Stále v kuželu ostrého světla, protože filmaři už pracovali. Poté mě ze záběru vyhnali megafonem a já se ocitla v příjemně šeré vedlejší ulici, kde zase nebylo vidět na výmoly. Ale proklouzla jsem ve zdraví a odjela do práce, kde,světe div se, je totéž. Jak říkám, práce jsou to perfektně sladěné, stejně jako tramvaje na Letnou. Začínají nám tedy dva týdny parkovacího dobrodružství, veškeré ulice jsou zablokovány neodkladnými pracemi. Marně si kladu otázku, zda by se to logisticky nedalo zvládnout lépe, třeba postupně či průběžně, žel, to bych asi po našich pražských úřednících chtěla asi mnoho. Či to snad všechno řídí počítač? Pak by potřeboval vyměnit hardware. Nebo software? Nejlépe asi obojíJ

5 komentářů:

  1. nezávidím :(
    neveřím, že se jim to podaří dát dohromady v termínu. Bude to chtít pevné nervy.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím,tak jsem se ze srdce zasmála,protože mě obudilo šílené drnčení oken a celého baráku ,měla jsem dojem,že jsem v Japonsku .Kopou tady kanál nejde voda a za hodinu i elektrika !Beru psa a jdu do hor .Tam je mi dobře !Daja

    OdpovědětVymazat
  3. Pamatuji Prahu z přelomu 60. a 70. let, kdy jsme s rodiči často jezdívali do "mojí" Prahy, jak jsem rád říkával. Tehdy byla po řadu let rozkopaná, stále se něco budovalo, opravovalo. Dávno už neříkám Praze "moje".
    Jak vidno, rozkopaná je stále. A že kopou všichni najednou? Je to asi k zlosti, když není kam šlápnout, kde zaparkovat, ale třeba si říkají, že to dělají pro vás občany. Bude to rozkopané jen jeden rok všechno najednou a ne deset let postupně. :)
    Někdy člověk opravdu kroutí hlavou nad tou domluvou jednotlivých podniků. Třeba když se udělá chodník a do třech měsíců se rozkope, protože je potřeba položit tohle a tohle.
    V naší ulici byl sice menší úlet, ale taky zbytečně vyhozené peníze. Měnilo se plynové potrubí, skutečně rok dopředu naplánovaná akce. Provedlo se, zahrnula zemina, vyasfaltoval povrch a doslova za čtrnáct dní se spustila akce revitalizace sídliště. Tedy vytrhání asfaltových povrchů a dláždění nových. To ty dva týdny bychom taky vydrželi bez zbytečného nového asfaltu. Prostě koordinace "na jedničku". Ale kdo by se o to staral, že?

    OdpovědětVymazat
  4. Uf,no to snad ani není pravda :o(...
    A tak jako Lucka přeji pevné nervy.

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, je to pravda, takhle to chodí:-) Teď takhle opravují cesty a chodníky v Příbrami. Když měl Jára nedávno plavání, nemohla jsem se k bazénu dostat, ze všech stran byly zátarasy, všude stroje... Vždycky cesta končila, nebo mě to hodilo do jednosměrky:-) Když už, tak už!

    OdpovědětVymazat