úterý 3. května 2011

Jiní

Včerejší zmínka a komentáře ohledně fotografování mě přivedly k zamyšlení o tom, jak jsme jiní. Vizuálně zcela jistě. Když porovnávám svoje fotky ze školních let, kde my holky vypadáme jako mladé maminy v tesilových šatech, s dnešními, je to jako nebe a dudy. Pubertální fotky s kudrnatou trvalou a módou, která dnes budí úsměv, také nejsou kdovíjaký módní skvost. Ale nejvíc mě vždycky fascinovaly fotky z dob našich babiček. Nejen proto, že mám ráda staré fotografie. Hlavně proto, že ty ženy vypadaly jako babičky odjakživa. Pak si spočítám jejich věk a dojde mi, že jim třeba nebylo ani třicet let- viz moje prababička, která je na přiložené fotce pětadvacetiletá.  Přemýšlela jsem, čím to je. Jestli těžkou prací, která byla jejich nezbytností, či nedokonalostí techniky, která neznala retušování. Nebo jde o kult mládí, která nutí i dnešní babičky, aby byly šik a in. Asi všechno dohromady. Pamatuji si, jak mi někdo kdysi vyprávěl, že existoval i kult stáří, dnes nemyslitelné. Ale aby člověk byl akceptován, musel vypadat starší a seriózní. Proto si chlapci nechávali narůst vousy a nezbytným módním doplňkem byl staromódní oblek a nezbytná hůlka. Dívky se pak nastrojily do širokánské sukně a hlavu ozdobily šátkem. Dnes naopak některé ženy v letech jezdí na bruslích a chodí v minisukni. Doba se mění a nejen na fotkách. Ale v duši, v té jsme, myslím, pořád stejní. Stejné starosti, přání, touhy. Nejlepší doklad toho, že historie se opakuje. Bez ohledu na vnější obal. Alespoň myslím.:-)
Ale fotky ze školy raději neukazujiJ

6 komentářů:

  1. Ony i ty děti vypadají jak babička s dědou..tak to asi bude fotkou:-)

    OdpovědětVymazat
  2. I přes všechny technické nedokonalosti je fotka úžasná! Jsou na ní okamžiky doby a to je vzácné! :o)
    Krásný máj Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  3. Stále se ptám proč se raději dívám na fotografie z minulosti a ne na chodící,spíš ale svíjející se popularní krásky dnešních modních přehlídek a koncertů spěvaček ?Myslím si,že je to ta nádherně skrytá cudnost a jen tužená touha.....Daja

    OdpovědětVymazat
  4. ano je to tak jak píšete.
    Moje prababička Marie ročník 1900 se vdávala v 19-ti letech a na fotce vypadala úplně stejně jako v 80-ti. Stejný účes, stejný typ oblečení. Chodila tak oblečená a učesaná celý svůj život. Jen na svatební fotce vrásky ještě neměla.
    A ty fotografie z minulosti mají duši, hrozně ráda si je prohlížím.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  5. Také mám ráda staré fotky a moc ráda prohlížím stará rodinná alba, dobové šaty a muži v uniformách, pro ty mám obzvlášť slabost:-)(a mám v plánu dokud tu ještě dědeček s pratetou jsou, udělat v létě popisky, kdo byl kdo. Sice to při prohlížení říkali, ale jak to tam není zapsané, tak to pak už nebudeme vědět a to by byla velká škoda).

    OdpovědětVymazat
  6. Taky mám ráda staré fotky...
    Nejspíš je to vším dohromady, dobou, módou, účesem...

    OdpovědětVymazat