čtvrtek 14. července 2011

Už rok vdovou

naštěstí nejsem a ani nechci psát o krásné Irvingově knize. Jen jsem si s dovolením, vypůjčila k parafrázi její titul, abych se zamyslela nad zprávou, kterou na net přinesla okurková sezóna. Po ročním působení naše vláda dospěla k další závratné myšlence, a totiž, že zvyšující se státní dluh zachrání tím, že sebere vdovské a sirotčí důchody.  Je – li to pravda a není – li to jen novinářská kachna okurkové sezóny - protože po aféře se španělskými okurkami se mohou okurky tímto způsobem bránitJ- pak je to do nebe volající. A čím dál více tomu nerozumím. Na jedné straně všechny ty tunely, kde mizí miliardy - myslím Opencard, Pandury - zjevně k běžnému životu tady potřebujeme víc předražené tanky než dejme tomu vzdělání, na straně druhé se tyto obří díry záplatují peněženkami těch nejslabších.  Je to obrácená logika, kterou asi vnímáme my v podhradí, zatímco na hradě se zpívá a tančí v domnění, že vše je v naprostém pořádku. Ta hradba mezi oběma skupinami se tak rapidně zvyšuje, že pocitově se to pohybuje v dimenzích minulého režimu. Myslím tím ten fakt, že společnost se zase dělí na lid a vládu, my a oni, kdy jeden druhému absolutně nerozumí a rozumět nemůže a vlastně ani nechce. Krásný příklad ignorace asi nechtěně předvedla nová místopremiérka paní Peake.  Ukázala národu prostřednictvím médií, jak si pilně zařizuje novou kancelář a jak má ráda řezané květiny. A protože ne vždy jí je kancelář obstará, koupí si je občas sama. Ale pěkně to prý leze do peněz. J Ve světle následně zveřejněné výše jejího platu sto padesáti tisíc si nejsem jistá, zda nešlo o výsměch lidem, kterým při jejich příjmu patnácti tisíc leze do peněz i obstarání základních životních nutností.  Asi nešlo, spíš je to jen ukázka toho, jak našim představitelům chybí empatie a takt, a také to, že hledají úspory na nesprávných místech.
 Krom toho, sebrat peníze vdovám ( i vdovcům- nezapomínám na genderJ) a sirotkům je dost hnusný, nad tím by se snad mohl zamyslet i rádoby spravedlivý premiérJ.
Protože jinak by se  už třeba mohla někde objevit černá vdova a ta si umí zjednat pořádek:-)


2 komentáře:

  1. Ach ano, kde je rozdíl mezi dnešní společností a středověkým feudalismem? Máme splachovací záchody a někde i kanalizaci...o)Ani to nestačí na spláchnutí těch nechutných politicko-ekonomických afér. Nic se nezmění, dokud se nepůjde zvonit na Václavák prázdnýma kapsama a tvrdou pěstí! Nejsem příznivec levice, ale to co nám současná společnost dělá pod omluvou krize a podmínek EU, je opravdu více než asociální lhaní a okrádání lidí, kteří se lopotí za každou korunou.Fuj, jak se lidé, kteří protlačují takové zákony, mohou na sebe ráno podívat do zrcadla, ale asi žijí v "říši divů za zrcadlem"!

    OdpovědětVymazat
  2. No to je příšerný, jestli je to pravda:-(((

    OdpovědětVymazat