neděle 7. srpna 2011

Rostou

Já snad byla na houbách, napadá mě s úžasem při pohledu na hromadu hub, které se přemístily z lesního porostu do naší kuchyně díky mně. Údiv je na místě, protože já, ač houby miluji ve všech jejich podobách a chutích, houby nesbírám. Jednak jsem líná a sběr veškerých lesních plodů mě odjakživa nechává chladnou. Jít na borůvky by mě třeba nenapadlo ani za trest, a s houbami to mám podobně. Dále na ně nevidím a houba většinou musí být opatřená ručičkami a křičet: „tady jsem, seber mě,“ abych ji vůbec zaregistrovala. A v neposlední řadě mě nikdy neoslovilo ani relaxační bezcílné bloumání lesem, to máme my, kavárenští povaleči, nějak geneticky zakódovánoJ. Ovšem díky Zachariášovi a letním toulkám po vlastech českých se někdy do lesa dostanu i proti své vůli. Houby tedy opravdu musí růst, protože jsem jich objevila řadu při cestě, nikoliv hluboko v lese, nešli jsme cíleně sbírat. Když jsem je objevila i já, se svými dioptriemi, jde zjevně o přírodní anomálii a velkou nadúrodu. Naštěstí jsem na vycházku se psem vybavena velkým množstvím igelitových sáčků, které zcela nečekaně posloužily k jinému účelu, než za jakým je nosím v kapse. Dokonce i hřiby pravé jsem přinesla domů. Tam mě sice nejdříve podezřívali, že jsem je zakoupila někde u cesty, jak to běžně činívám s borůvkami, ale nakonec mi uvěřili, a houbová polévka k večeři byla hmatatelným důkazem mého nově objeveného houbařského nadání. I na sušení zbyloJ. Mohu tedy s čistým svědomím konstatovat, že letos opravdu rostou.

6 komentářů:

  1. Jitko, já vám napíšu můj příběh o houbaření...to jsem nesla plný košík a celá žíznivá se stavila v malé hospůdce...tam ovšem za stejným účelem seděli rybáři...slovo dalo slovo...já přistoupila na výměnný obchod..a tak jsem měla sic půl hub ale navrch kapříka...to vysvětlujte doma :oDDD

    OdpovědětVymazat
  2. Takový podobný houbař jsem taky, neumím hledat. A navíc se bojím klíšťat.
    Zachariáš je cvičený na houby? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Aranel, tak kapříka bych nevysvětlila:-), ale jsem si jistá, že podobný výměnný obchod bych zrealizovala také,rybky já ráda. Hezká historka.
    A pro Mutila:-)Zachariáš je cvičený tak akorát na zlobení a to se cvičí sám:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám les za plotem, půjdu tu zvěst zkontrolovat!(Ovšem, až se uráčí a nebude pršet!)
    Jen, aby jsem si nepřinesla nějakou tu jedůvku.

    Houbařům zdar!

    OdpovědětVymazat
  5. I já se bojím klíšťat. Ale za mého mládí jsme s tatínkem chodili na houby často.

    OdpovědětVymazat
  6. Jojo rostou ale opatrně na ta klíšťata. A pokud třeba i bydlíte někde v lesích kde jsou vlci tak obzvláště si dávejte majzla. Mít u sebe kvalitní houbařský nůž vám nemusí na obranu stačit, ale určitě vás nechci nějak strašit nebo tak něco..

    OdpovědětVymazat