úterý 30. srpna 2011

SNP

Včerejší datum mi pořád evokuje Slovenské národní povstání, byť se o něm dnes buď nemluví  nebo se uvádí na pravou míru. Kdysi se hodně idealizovalo, podobně jako celý partyzánský odboj, dnes se o něm pro změnu nemluví vůbec. Zkratka SNP asi dětem moc neříká a musím přiznat, že ani v hodinách dějepisu pro tuto událost není příliš mnoho prostoru. Takže letisko Tri duby je většinou dnešní mladé generaci utajené, a když ho zmiňuji, tak nevím proč, přijde jeho název dětem většinou k smíchuJ. Takže se pobaví a jdeme dálJ.
  Na Slovensku si ale svého odboje cení natolik, že ho prohlásili za státní svátek. V porovnání s nimi máme státních svátků o dva více (asi se nám nechce tolik pracovatJ) - shodujeme se v prvním lednu: zjevně oba státy těší, že se oddělilyL. Poté nás spojují pradávní Cyril a Metoděj a 17. listopadJ. A zatímco my se pod státní záštitou radujeme nad upálením Jana Husa či vznikem již neexistujícího státu v říjnu, vedle mají větší radost ze vzniku vlastní ústavy. Až takovou, že do školy se jde až druhého září, protože prvního je zasvěceno právě ústavěJ.
Konec války se na Slovensku státně neslaví, ale ke svým bojovníkům ze SNP mají pozitivní přístup, zatímco my si se svými odbojáři nevíme rady. Asi proto, že nejčastěji kráčíme historií sice s nadávkami, ale pokorně a bez viditelného protestu. Proto také nevíme co s atentátem na Heidrycha, protože jména Kubiš, Gabčík, Valčík a další jsou také veřejnosti skoro utajená, o Třech králích ani nemluvěL. V poslední době okurkovou sezónu sice rozhýbali pochybní hrdinové bratři Mašínové, se kterými si už vůbec nevíme rady. A tak radši oslavujeme Den boje za svobodu a demokracii (17.11), který nám nakonec přinesl něco úplně jiného, než v co jsme doufali. Ale jako státní svátek to slavíme spolu se slovenskými bratry, zatímco slovenské či květnové povstání mizí v propadlišti dějin.


5 komentářů:

  1. Ach jo,jsme manipulování jako idioti...Daja

    OdpovědětVymazat
  2. 1.1. je svátkem čistě praktickým, protože po Silvestru by stejně polovina pracujících nepřišla do zaměstnání. A že zrovna ten den se rozdělila ČSFR na dva samostatné státy? Sice to není ani dvacet let, ale ani já už to neřeším, i když mi to tehdy bylo líto.
    6.1. v ateistickém Česku nemá šanci být státním svátkem. Proč taky? Stromeček můžeme odstrojit i po práci. Sice i pro mne neznaboha končí Vánoce, ale mít z toho svátek?
    8.5. tak trochu vyvrací Vaše tvrzení o nechuti k práci. Kdyby totiž byl svátek ponechán na 9.5., tak šance na květnové volno byla větší o roky, kdy 1. máj vychází na neděli. :)
    Dva červnové svátky jsou de facto církevní.
    28.9. je dán opět církevněhistorickou tradicí, ale sv. Václav jako hlavní patron nás všech si to zaslouží.
    28.10. se pravda oslavuje vznik už neexistujícího státu, ale vlastně je to odchod z nadvlády Habsburků. To, že si po těch staletích pravděpodobně sami moc vládnout neumíme je otázka jiná.
    17.11. - události z '89 nějak překryly události z '39.
    Ano, atentát na Haydricha by si zasloužil nějaké zvýraznění, zrovna tak jako si ho nezaslouží bři Mašínové. Jak bylo řečeno, podříznout svázaného a omámeného by byl zločin i ve válce.
    A že Slováci mají o dva svátky méně? Nemuseli odcházet. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krev se mi vaří, ještě jednou jsem tu,jsem ráda,že nás je víc,co se týče bratrů Mašínů,však už je po něm!!!!!Každý tomu říká jinak ,ale TO COSI.....určitě je.....Daja

    OdpovědětVymazat
  4. Malé příklady, převracených hodnot...

    OdpovědětVymazat
  5. Jako pracující si svátků samozřejmě užívám. Pokud by měl být svátek při každém důležitějším výročí, obávám se, že by jsme na tom byli ekonomicky obdobně, jako v Řecku. Pro mě osobně má větší cenu to, když k danému dni pochytím nějakou novou informaci, či zajímavost. V tomto směru vyniká, a teď prosím nechci dělat reklamu, ČT2. Je mi 28 let. Historie mě zajímá. A pokaždé se dozvím něco nového. A třeba budu mít jednou dobrý pocit, že budu moci svým dětem vysvetlit, co bylo Slovenské národní povstání. Tedy jestli o to budou stát.

    OdpovědětVymazat