úterý 27. září 2011

Divadlo žije

...je zřejmě už jen zbožné přání. Alespoň pro mě. Vždycky jsem se považovala za milovnici divadla a asi se za ni budu považovat i nadále, byť ho přestanu aktivně provozovat. Chodím do divadla velmi často, hraju ho s dětmi, ba kdysi jsem ho provozovala aktivně i samaJ. Zajímám se o divadelní svět a troufám si tvrdit, že i něco málo o něm vím, a kapku vidím i do zákulisí. Žel, doby, kdy jsem odcházela spokojená jako divák, jsou zjevně v hlubokém nenávratnu. Kdykoliv nyní jdu do divadla, odcházím v polovině, jsem rozladěná ba i naštvaná. Nehledě na to, že investovat do lístku do divadla minimálně čtyři sta korun není zrovna za hubičku. Náklady na vstupné se zvedly bleskově, a stejně tak bleskově klesla úroveň her. Buď je to frivolní, nebo trapně zdlouhavé, donekonečna omílané frázovité kýče, zbytečně natahované zápletky. Chybí zkratka, nápad, švih. Anebo nechybí a naopak, já jsem přestala divadelní umělce chápat. I to je možné, divadelní etapa se prostě vyčerpala a nastává čas na jinou zábavu. Poslední kapkou pro mě bylo páteční představení Cesta dlhým dom do noci, jehož druhá polovina se opravdu, ale opravdu skoro nedala přežít. A to jsem si od Slováků v Praze slibovala mnohé, jejich divadlo je totiž mnohem často lepší než české. Nemají totiž ve zvyku tolik přehrávat, jsou víc civilní a přirození než někteří pražští dramatici. Žel, ani toto se nepotvrdilo a já pomalu dozrávám k rozhodnutí, že do divadla už nikdy více. Snad ještě na operu, tam k žádné deziluzi dojít nemůže. A pak vlastníme lístky na Muže bez minulosti do Dejvic. Vzhledem k tomu, jak těžké bylo sehnat lístky- šlo o intenzivní půl roční aktivitu- ( a i sem za lidovou cenu čtyři sta korunL), očekávám zážitek takřka nadpozemský. JJestli i toto zklame, je to definitivní tečka za hledáním kultury v divadelních prostorách. Minimálně těch pražských, protože třeba Plzeň či Hradec Králové mě pořád láká a věřím, že tam je na prknech, co znamenají svět, trochu lípJ

2 komentáře:

  1. Přesně tak!!!Zbývá jen opera jsem za to moc vděčná i když jak kde,a kdo zpívá....je mi moc líto ,že i Slováci takhle dopadli ....kdysi bývali třešnička na dortu Daja.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to smutné, ale i v zahraničí jsem měla podobný problém, po zkušenosti zakoupením abonentky pro dva na jednu divadelní sezonu.Jednalo se o 12 představení, z toho pouze dvě představení měla úroveň. Zbytek jsme přetrpěli... Poučena, už jsem stejnou hloupost neopakovala!Zato jsem zjistila, že amaterské soubory častěji odvedou, lepší výkony a výběr her, než profici.
    Pozor, ale i opera může být fiasko...!

    OdpovědětVymazat