sobota 3. září 2011

Posel dobrých zpráv

 Býval čas, kdy zprávy šly jen tempem velbloudů…..sepsali Hapka s Horáčkem zajímavý text písně, který už léta pěje mistr KarelJ. Vybavila jsem si ho při otvírání mailové schránky. Dnes už opravdu nevyhlížíme posly nedočkavě, byť ty dobré asi podvědomě pořád. Dneska zprávy chodí rychlosti blesku, a mě napadá, že u mnohých by tempo velbloudí bylo mnohem vítanější.  Někdy se ve schránce objeví mail, který byste radši nedostali. Bezelstně ho rozkliknete a nevěříte vlastním očímJ. Dřív to byl dopis a troufám si tvrdit, že než jeden sesmolil vlastní rukou nějaký text, pak si ho ještě přečetl, měl dostatek času nad tím, se nad významem sdělovaného zamyslet. A to už ani nemluvím o době, kdy se zprávy svěřovaly do rukou poslům, kteří s nimi putovali přes hory a doly, a význam sdělení se mezi tím přesunul do úplně jiné roviny. Dneska se chaotické myšlenkové pochody namlátí do klávesnice, mnohdy bez háčků a čárek, bez nějaké vlastní reflexe, a jedním kliknutím to odpálí do éteru. Klidně i na druhý konec zeměkoule. A na druhé straně žádné rozechvělé očekávání, neklidné rozlepování obálky a stisk pomačkaného papíru. Rovněž klik a rovnu rána mezi očiL. Asi daň za rychlost a technikuL. A tak bych si spíš asi přála toho Gotta a jeho žádost po nejčestnější zpráv ,s  písní jít a být věčně poslem dobrých zpráv.



3 komentáře:

  1. A tak to máte velikanánskou pravdu!
    Já sice až tolik osobních mailů nedostávám a i sám na sobě v poslední době pozoruji postupnou trátu zručnosti psaní (musím se často vracet na překlepy, nedoklepy, případně i hrubky), takže už nejsem tak přísný na občasné nepřesnosti (tedy pokud to není oficiální text či oficiální webová stránka, tam to je ostuda), ale co čtu různé diskuse, tak hodně často musím některou glosu přečíst i vícekrát, abych vůbec pochopil, co autor svým výtvorem myslel. Skok z jedné myšlenky na druhou, slova bez znamének a věty bez rozdělujících čárek dostávající jiný smysl.
    Paní V. Žilková má bohužel pravdu, že veškeré psaní se už pomalu odehrává elektronicky. To je ale škoda, protože pero či propiska skutečně nutily nad tím psaním myslet. Na papíře nejde vrátit chybu zpět. A proto to učení se psát perem je stále nezastupitelné.
    A jak říká moje kamarádka, je krásné dostat papírový dopis. Už jen tím, že někomu na vás záleží natolik, že zaplatí i poštovné a nepošle jen mail.

    Tak snad jsem to sám napsal srozumitelně. To moje úvodní souvětí je nějak víc rozvinuté. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný článek a příjemné zamyšlení. Všechno už bylo napsáno, tudíž k tomu není třeba nic dodat.
    I já mám raději dopisy - písemnou korespondenci. Ráda je píšu, ráda je dostávám, i když toho je dnes poskrovnu. Učím i holky psát dopisy babičkám a známým. A i přesto jsem ráda, že maily existují...Ta rychlost má často své výhody.

    OdpovědětVymazat
  3. Jako, každý lidský vynález, se stane dvousečnou zbraní. Psaní dopisů začíná být pohlceno počítačítači! Znalci písma, asi budou brzo bez práce.

    OdpovědětVymazat