neděle 23. října 2011

Nechci tady žít

 Po páteční zbytečné a nudné přednášce byla sobota ve znamení skutečně vzrušující a podnětné diskuse. Klasická sinusoida. Ovšem dnešní vzrušení bylo zároveň i depresivní a děsivé. Člověk, který má detailní přehled o české drogové scéně a navíc i o variabilních českých zákonech, nám zase umožnil víc nahlédnout pod pokličku. A jelikož nevědomost je krásná, po nových zjištěních se rapidně prohlubuje již dlouho probíhající deprese z naší životní reality.
  U nás se totiž nic neřeší, naše vláda nemá zájem legislativně se mnoha problémům postavit. Začněme legálními drogami, které jsou běžně přístupné i malým dětem, které ale už neexperimentují, jako kdysi třeba i my. Oni jsou dnes pravidelnými uživateli!!! LTak, zatímco ještě naše generace si na základce někde bafla za stromem a měla pocit něčeho zakázaného, dnes - cituji- patnáct procent dětí v páté třídě pravidelně kouří a pije.
V deváté samozřejmě dvakrát tolikL. Když to děcko přepískne a skončí na záchytce, opět se nic neděje, nikdo za to nemá žádnou odpovědnost, dokonce ani rodiče. Stát to vědomě neřeší, protože kdyby se odečetly peníze, které propijí a prokouří děti do patnácti let,Lšlo by o hodně velké peníze. No, není to k pláči?
Neexistuje u nás registr přestupků, přestupky nikoho nezajímají, nikdo je neřeší a tak nám postupně narůstá kriminalita.   Pití a cigára se dětem prodávají naprosto běžně, ba dokonce číšníci mají jakési neoficiální příkazy, prodávat všem, bez ohledu na věk. A i když narazíme na viditelně namazaného pubescenta, nemáme žádné pravomoci, dokud ho přímo nepřistihnu, že si to kupuje. A i když je jak slíva, nic se s tím nenadělá, neb nebyl za ruku přistiženL.
Když jsme před pár lety převzali nějaký funkční australský model, který mohl omezit minimálně výrobu drog z léků, tak to zase stát rychle zrušil, neb si někdo vymyslel, že kontrolou, kdo ty léky kupuje, omezujeme lidská práva!! 
 Ve skutečnosti jde samozřejmě o silné lobby, ať už farmaceutické, tabákové, alkoholové a já nevím jaké, na které naši, v tomto směru velice flexibilní politici velmi, ale velmi dobře slyší, a všem těmto skupinám se u nás proto dobře daří. Stejně tak dobře se daří těm, co sem posílají prošlé potraviny, které se tady sní, pak se to zapije pančovaným alkoholem, který si tady kupují už devítileté děti, případně si šlehnou něco vyrobené z lehce dostupných léků.
To tady nikdo řešit nebude, neboť u nás jde hlavně o peníze a na ty naše vláda slyší. Takže se nic nemění a všem těm lobbistům se tady vede dobře. Dobře se tady nevede jen té minoritní skupině naivů, která chce dodržovat nějaká pravidla, ale dodržujte pravidla v džungli! L
  Pak někdo zaplatí nějaký obolos na grant na školení, kde se my, ubozí pedagogové, učíme, jak s tímto molochem bojovat. A to jen v případě, že máme kliku a nemáme ve škole azbest, protože pak rázem nemáte kde učit, a nikdo to zase neřeší. Proč? Protože by musel ukázat na konkrétní zodpovědnost a střílet do vlastních řad se nedělá. Pro jistotu. Co kdyby to chtěl někdo vrátit.
 Tak tedy, my, neazbestoví kantoři, si na takovém školení jen potvrdíme si, že to nejde, že nemáme žádné pravomoci, a jen je nám špatně, když se natvrdo dozvíme, co sice víme, ale běžně raději vytěsňujeme.
Prostě, tady u nás to nemá cenu a já tu nechci žít. Nechci žít v zemi, kde hajzlové a peníze pořád vítězí nad slušností a pravidly. A o nějaké lásce a pravdě se vůbec nedá ani uvažovat, natož mluvit.

9 komentářů:

  1. Pravda, smutná pravda.
    Když nám na třídní schůzce druhé tříty před více jak dvaceti lety pí učitelka říkala, že některé děti čichají kanagon, tak to tehdy bylo k smíchu. Dnes, protože je ve škole zákaz, chodí děti spolu s kantory kouřit před budovu. Pravda, každá skupina za svůj roh, aby o sobě "nevěděli". Skutečně jsem viděl.
    Opravdu je smutné vidět a žít to, jak se nám ta svoboda proměňuje na svobodnou volbu, zda brát či nebrat drogo drogo. V tomhle je stát moc "svobodný". Nebo vyčůraný?

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, že jste mi potvrdila, co skoro s pláčem konstatuji, každý den. Těžké prozření, po necelé desítce let, života v ČR. Tolik špatných vlastností v české nátuře:o(((! Které jsou každý den, veřejně a s hrdostí furiantů exhibované našimi politiky! To jsem si nedokázala, ani vezlém snu, představit. Bohužel nevím, jak se z toho probudit?! Připadám si často, jako "Don Quijote"!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Rejčko, není tak to tak černé, jak to vidíš... Aspoň ne všude a aspoň ne ve všech zmíňovaných aspektech... Mám vlastní, hodně čerstvé, zkušenosti. O kterých se ale raději nebudu rozepisovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Škoda, zajímala by mě nějaká pozitiva v tom zdejším marastu. Ale zase je dobře, že to všichni nevidí tak černě, určitá dávka optimismu je pro přežití asi nutná:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jojo, našim gymnazistům nainstalovali u plotu na protějším chodníku kovový odpadkový koš... na co jiného než na nedopalky :-((( Velmi smutný pohled na studenty, kteří by měli být ve své generaci výkvětem, výběrem, jak si vyhulují zobáky. Grrr,je mi z nich smutno.

    A ještě hůř jsem si připadala, když jsem upozorňovala naše studenty, že před školou nesmějí kouřit a že by třeba vůbec nemuseli a za chvíli kolem nich prošel pan ředitel bez mrknutí oka... byla jsem za... :-((

    Takže svým dětem vysvětluji, vysvětluji, ukazuji... A doufám, že budu úspěšná.

    OdpovědětVymazat
  6. Silný článek. Ale mám dcery 12 a 13 let a slyším, jak se chovají jejich vrstevníci. Bojím se, aby se nenakazily a nechtěly se přizpůsobit jiným... Mohu jen doufat, že příklad a výchova je povede po té správné cestě. SNAD.

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych řekla, že většina dětí se srovná. u nich stačí domluva...Ale mám vl. zkušenost s problémovými kluky a na ně platí pouze silná ruka a tvrdé tresty. nic takového není ve škole možné. Pokud je takov= dítě ve třídě, nebo jich je víc, spolužáci ani učitelé nemají moc možností jak se bránit. To se týká i šikany, většinou to končí tak, že odchází oběť...

    OdpovědětVymazat
  8. Jitko, píšete mi z duše. Včera jsem nekomentovala,nechala jsem to uležet. Tak to okomentuju jen tak,že jsem frustrovanější denně víc a víc...s každou zprávou ne netu/nebo v novinách/. Uvažuju,jestli politika fakt zkazí všechny???Jednou to budu muset zkusit sama...:D Jana

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den,
    bohužel to není situace pouze v našem státě. Zdá se mi, že to není nikde lepší.
    Není kam odejít, musí se celá věc změnit. Tedy nový společenský systém.
    Společnost přátel, kteří vyznávají skutečné hodnoty. Ne boj proti něčemu - proti neschopným politikům, špatným zákonům... ale prosté vystoupení z tohoto systému a uchopení nového,
    pravdivého. Je třeba dát hlavy dohromady a v přátelské atmosféře lidí, kteří věří a doufají ve změnu k lepšímu, sepsat nová pravidla pro život. Mohou být zcela prostá. Ať jsou všechny bytosti šťastné.
    Hanka

    OdpovědětVymazat