neděle 11. prosince 2011

Mafie v Praze

 Už léta nečtu Michala VIewegha. Od jeho Báječných let pod psa mě jeho knihy nebaví, vnímám je jako povrchní (což by v případě zábavné literatury nevadiloJ) a nudné, což už jedno není. Nějak nemohu pochopit ten mediální přívlastek, že jde o nejprodávanějšího autora v Čechách, což musí být pro řadu dalších autorů demotivující až depresivní. Přitom jsou tady autoři, kteří dokážou zaujmout. Chce se mi napsat na rozdíl od pana Viewegha, ale obávám se, aby na to při náhodném brouzdání po netu nenarazilJ a pak mi třeba nenatloukl,J on je, jak známo, na kritiku dost háklivý. Spíš uvedu ty autory, kteří si - podle mého- pozornost a prodejnost zaslouží víc než on. Napadá mě Miloš Urban, Jáchym Topol, Petra Soukupová, Magda Váňová a mnoho dalších. Ovšem je smutným faktem, že většina národa si dnes pod pojmem spisovatel představí jenom a právě pan Viewegha.  Jako proti člověku vůči němu nic nemám, naopak. Myslím si, že minimálně manager je skvělý a jako člověk jistě též. Vadí mi jeho (nepatřičná) glorifikace. Ovšem nechci být kritikem bez příčiny a tak jsem to v předvánočním pomatení smyslů riskla. Zkusím jeho Mafii v Praze. O současné politické scéně si nedělám vůbec žádné iluze, všechny vnímám jako recidivisty, jak trefně nedávno řekla paní Sommerová v pořadu Karla Šípa. Jako recidivisty, kteří u nás bohužel nejdou sedět, proto mě zajímalo, jak se s tím popasuje náš nejprodávanější spisovatel. Je to námět na horor, po kterém vám bude hodně špatně od žaludku, jako hrom. Ó jak jsem se spletla. Člověk se má držet svých zásad a nečíst Viewegha. Kniha byla od samého počátku nudná, nezajímavá, fádní a neskutečně zdlouhavá, byť děj je rozložen do pouhých čtyř dnů.
  Nic nového se tam nedozvíte, je to takové hospodské tlachání. Mafie podle mého svůj potenciál trestuhodně promrhala. Jediné, co mi ta kniha dala, je jistota, že Viewegha už opravdu ne, v žádné podobě.



9 komentářů:

  1. Viwegh nikdy, to jsem si řekla, po přečtení "Účastníků zájezdu". Přišlo mi, že si udělal popularitu, na porevuluční lačnosti, národa po vulgarismu:-(

    OdpovědětVymazat
  2. Já vlastně od něj taky četla jen Báječná léta pod psa. Jiné knihy mě nezajímaly. A když by se mě někdo zeptal na českého spisovatele, vzpomenu si na Frýbovou. :-) Ačkoli "Z milosti prezidenta" bylo taky takové dost zvláštní.

    OdpovědětVymazat
  3. Ehm, Milostí prezidenta. Hlavně, že ji mám v knihovně.

    OdpovědětVymazat
  4. TAky nečtu...i když na Mafii jsem se chystala...no ještě, že jste byla Jitko rychlejší :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Můj známý na adresu knih a filmů Viewegha tvrdí, že jde o velmi nepovedené "light porno". Nevím, kolik sexu se objevuje v Mafii, protože jsem ji ještě v ruce neměla, ale je pravda, že to bude asi ten důvod, proč je M. Viewegh nejprodávanější...

    OdpovědětVymazat
  6. Stejný přístup mám k tomuto autorovi. Posledním hřebíčkem pro mne byla kniha Účastníci zájezdu. Docela mě překvapuje ta masová oblíbenost, vždycky si říkám:"Aha, tak tohle národ žádá, to je kultura..."

    Několikrát jsem pak ještě zkoušela, jestli jsem se nějak neunáhlila s tím odvržením, ale asi ne... Souhlas s těmi jmenovanými ve článku- ti opravdu stojí za pozornost- Topol a Soukupová 100%, ostatní zatím načtené nemám ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. To se příjemně čte! Stále jsem si připadala jako exot, když kolem mě všichni oslavují Viewegha a mě neoslovil vůbec. To jsem ráda, že nejsem tak úplně divná :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Já se Vieweghovi zatím vyhýbala, nějak mám v zásobě plno zajímavých knih - a vida, vypadá to, že jsem opravdu o nic nepřišla. A tak to "zatím" mohu klidně nahradit slovem "vždycky".

    OdpovědětVymazat
  9. Viewegha nemám ráda, jeho knihy se mi nelíbí. Už ho nečtu.

    OdpovědětVymazat