úterý 27. prosince 2011

Svátek mezi svátky

 Mám ve svém blízkém okolí nečekaně hodně lidí, kteří ledva skončí vánoční oslavy, slaví své narozeniny.  A pokud jste ještě Eva nebo Adam, máte to všechno v jednom balíčkuJ.
 A to jsem si kdysi myslela, jak moc mě rodiče ošidili, když jako Jitka rozená v lednu mám všechny důležité roční mezníky scvrknuté do jednoho měsíceJ. Jsou tací, co to mají v jednom týdnu a o Evě narozené na Štědrý den ani nemluvímJ.
Dnes už to samozřejmě neprožívám, ale v dětství jsem občas v skrytu duše zazáviděla těm, co slavili na jaře či v létě a pořád před sebou měli vizi podzimního svátku a zimních Vánoc. My, co jsme spadli oslavami do adventu, jsme zákonitě byli zastíněni vánočními svátkyJ.
Občas vedeme plané diskuse s Adamem či s lidmi narozenými mezi svátky o tom, jaký to má dopad na jejich životJ, ale jelikož jsme dospělí a jalové řeči o svátcích bývají nezřídka umocněny nějakým lahodným mokem, je to spíš takové veselé plácání o ničem. Ale děti to mají jinak. Pečlivě si hlídají, aby byly odděleny dárky vánoční od těch narozeninových a běda, když to chcete zahrnout do jednoho balíčku. Cítí se uraženy a ošizeny.  Svým způsobem trochu ošizeny jsou, Eva s Adamem stoprocentněJ, ale jak to udělat, když tolik toužíte po Štěpánkovi a on se dere na svět zrovna šestadvacátého? No, jistě je v našich silách to změnit, ale to bych sklouzla do kapitoly plánované rodičovství a to nechciJ.
Vlastně jsem jen chtěla popřát těm, co slaví svátek či narozeniny o svátcích. Možná jsou kapku ošizeni, ale zase to mají všechno najednou a celý rok je pak klidJJJJJ

7 komentářů:

  1. Zdravím, moooooooooc zhezké od Vás,moje dcera je Lucie a narozky má 18.12.....vše úplně špatně, jen je to moje zlaté zlatíčko .....a tak se snažím jak mohu, je to ale síla...slavíme o stopéro...chichi...Daja

    OdpovědětVymazat
  2. Co mají říkat Adam či Eva narození 29. února? Ti to mají ještě horší. :)
    Moji známí mají takovou tradici, že si dělají na chaloupce o prázdninách regulérní Vánoce se stromečkem, kaprem, s dárky. Moje maminka je Květoslava, ale v naprosté většině jí "svět" přeje na Květu, takže slaví de facto taky dvakrát. Já se svým jménem mám taky veselo. :)
    Možná by to ty "adventní" oslavence mohlo inspirovat k nějakému náhradnímu řešení pro více dárků. I když o těch dárkách to přeci jen není. Ale to víme většinou až jako dospělí. :)

    OdpovědětVymazat
  3. U nás je to vyřešeno, ve Francii se jmeniny nedrží:-D

    OdpovědětVymazat
  4. Můj tatínek je narozen 24.12. (naštěstí je Antonín), vždy si stěžoval, že nikdy neměl žádnou oslavu s dortem, ani jako dítě. Když slavil 70 let, posunula jsem mu narozeniny o 14 dní dříve a oslavu s dortem mu udělala.

    OdpovědětVymazat
  5. Přeji hezké "mezisvátčí" a jen další perličku: moje kamarádka Eva má narozeniny právě dnes. Její syn Adam zítra :-)
    HanaF

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám svátek v únoru, ale narozeniny pozítří, takže o slavení mezi svátky bych mohla napsat diplomku. Naši to ale nikdy nešidili, navíc sestra je 17.12., takže jsme to slavily společně a tím pádem před vánoci. Můj dětský mozek totiž nedokázal pochopit, že když jsem STARŠÍ, tak slavím narozeniny později :o)))) A tímhle se to vyřešilo. Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Jmeniny neslavíme a narozky mám až v únoru, ale naprosto chápu, že ti, kteří to vše prožívají na vánoce jsou trochu ošizeni, ale myslím, že ještě náročnější to musí být pro jejich maminky:).....moc hezky napsaný článek. Díky.

    OdpovědětVymazat