pondělí 30. ledna 2012

A jdeme do finále...

Poslední soutěžní otázka je tady. Ale ještě než ji položím, ráda bych poděkovala všem soutěžícím.  Moc si vaší ochoty hrát, a ještě k tomu pátrat po indiciích souvisejících s mými knihami, vážím!!! Mě hra moc bavila, doufám, že Vás také. A asi zase brzy něco vymyslím, byť ne tak časově náročné. Deset dní je hodně, o to víc si považuji těch, co soutěžili každý denJ. Příště to bude něco na způsob AZ kvízu, to je za deset minut hotové J. Ale abych nezapomněla na svou poslední otázku. Pořád ještě váhám, zda lehkou nebo těžkou, ale je to poslední, tak asi těžkou. Tedy:

Kdo byl Mikeš? Tedy ne kocour Mikeš,ale Adolf Mikeš? Co byly SS hoffy a kolik zvířátek se nachází na obálce Třídní knížky?  Je to spravedlivě rozděleno, z každé knížky jedna otázka a těžká nakonec  asi neníJ .
         A máte to za sebouJJ. Zítra to vyhodnotímeJ



9 komentářů:

  1. 1.Adolf Mikeš - český klavírní pedagog. Roku 1898 založil klavírní školu v Plzni, roku 1903 v Praze. V letech 1920 – 28 profesorem mistrovské školy pražské konzervatoře. Z jeho žáků vynikli například J. Heřman, R. Veselý, O. Hollmann.

    2.SS- hofy- k zabezpečení výživy vojenských jednotek, důstojníků SS a jejich rodin, zemědělské hospodářské jednotky vzniklé z dřívějších velkostatků či spojením skupin stávajících usedlostí.
    3. zvířátka? Vidím asi 4, ale možná jsou i na druhé straně...to nevím, protože ji nemám.

    OdpovědětVymazat
  2. Předně děkuji za Váš čas, my jsme se jen bavili, ale Vy jste musela dumkat (to mám z filmu Ať žijí duchové - žalky, dumky, a co já) nad otázkami. A ani nevím, že je dnes desátý den. To mi to uteklo.

    Takže:
    Adolf Mikeš byl klavírní pedagog, u kterého studoval i Jan Heřman.
    SS hoffy byly "státní statky", které na zabraném Neveklovsku zásobovaly vojáky na cvićišti SS. Zde jedině mohli být čeští občané, ostatní obyvatelstvo bylo vystěhováno.
    Nepočítám-li Bárta Simpsna, tak na obálce je, jsou jeden, dva, tři, čtyři zvířátka. A víte, že jsem si teprve teď všiml toho rovnítka mezi jistým jménem a prasátkem? :)

    Tak a je to. A líbí se mi rozdílný pohled na to, co je lehké a těžké. Nad některými lehkými otázkami jsem se pěkně zapotil a ty těžké se zvládly levou zadní. Takový je život a proto je tak krásný.
    Díky za zábavu.

    OdpovědětVymazat
  3. Adolf Mikeš (1864-1929) byl klavírní pedagog a reformátor klavírní klávesnice.
    SS hoffy byly zřizovány na krají území evakuovaného Benešovska a Sedlčanska. Pracovali tam převážně čeští obyvatelé.
    Zvířátka jsou čtyři i s čuníkem:)).
    Budu se opakovat, ale soutěž mě hodně bavila, zase jsem se něčemu přiučila. Jsem soutěživý typ (i když většinou nic nevyhraju), takže se budu těšit na další. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  4. No jo, včera mi otázka holt utekla :-)
    1. klavírní pedagog
    2. dvůr, statek, hospodářství... vždy největší statek ve vsi, kde byla soustředěna rostlinná i živočišná výroba (ale do SS Hoffu byla spojena třeba i celá vesnice, větší území, ze kterého byli původní zemědělci vysídleni - SS Hoff obhospodařoval všechny polnosti vysídlených zemědělců)
    3. Tři zvířátka (když počítám i prasátko).

    OdpovědětVymazat
  5. 1)postava z knihy o Janu Heřmanovi.
    2)zabavené statky SS k vojenským účelům (jako na Neveklovsku).
    3)Tři
    Ráda jsem se kvizu zúčastnila, vzhledem k mému záškoláctví, chápu, že nemohu být toto pololetí klasifikována:-D

    OdpovědětVymazat
  6. Tak a je to za námi, děkuji za Vaši hru, zítra vyhlásím vítěze:-) Dnes bylo vše správně, zvířátka na obálce jsou čtyři, ale tři je v povolené toleranci. A dumkání na otázkami bylo zábavné, byť někdy trochu náročné, aby nebyly infantilní- ty mi totiž jdou nejlíp:-) (někdy jsem se neubránila) nebo zase příliš těžké (ani tady jsem se neubránila) ale snad se to nakonec mezi těch deset dní příjemně rozložilo. Tudíž ještě jednou děkuji za Váš čas a hru a zítra:-) Dobrou noc

    OdpovědětVymazat
  7. I já děkuji za zábavu. Sice mého volného času je pomálu a poskrovnu, ale jsem soutěživý typ...nebo spíš jsem kdysi bývala a soutěž mě přitáhla. Prima nápad, paní učitelko.

    OdpovědětVymazat
  8. Zase jsem přišla domů pozdě a nestihla odpovědět (stejně už jsem byla mimo hru od minulého týdne), tak aspoň zdravím.
    HanaF

    OdpovědětVymazat