neděle 22. ledna 2012

Prostřední dítě

Prostřední dítě bývá většinou psychologů trochu odepisovánoJ. Výchovné  metody vyplácané na nejstarší zde už neplatí, a pokud se z druhého stane prostřední, Jje rázem a definitivně  zbaven rozmazlování, kterého se následně  dostává benjamínkovi.
O modelu vícečetných rodin mluvit nechci, neb jsou minoritní. Sice si jich považujiJ,ale to není předmětem mé úvahy.  Podstata je v tom, že se o prostředních mluví jako o těch, co neví, čí jsouJ. Nevím, zda souhlasit či ne, neb sama jsem nejstarší sestrou bratrů - i to je diagnózaJ - a pocity prostředního jen těžce diagnostikuji, ale tvrdí se to. 
 Zdá se, že u knih je tomu jinak. Alespoň u mě.    Odnikud nikam je moje druhá, tedy prostřední kniha. A poněkud neskromně si o ní myslím, že je (zatímJ)moje nejlepší. Proto i druhá otázka na cestě ke zlaté je z Odnikud nikam. Má dvě části:
a) o jaké území se zde jedná a proč?

b) kdy byly vyvěšeny první vyhlášky, které celou akci rozpohybovaly?
 A odpověď je stejná jako u Jana Heřmana. Dá se dohledat, nemusí být kniha. Ale i tak věřím, že se třeba najde jedinec, který si Odnikud nikam ještě zakoupí. Na rozdíl od Třídní knížky u Odnikud nikam distribuce nevázla a dosud je k dispoziciJ. Je to prostě moje milé prostřední dítěJ. Zatím jen prostřední…..


7 komentářů:

  1. Mno tak tohle bylo náročnější než včera :-)
    Ale období, kterého se týkají otázky mě velmi zajímá.

    a) území Neveklovska, záminkou bylo zřídit na území vojenské SS cvičiště
    (vyhláška se odvolávala na článek 3 zákona o právu vyvlastňovat pozemky při zřizování vojenských objektů a cvičišť ze dne 14. července 1927, což byl původní československý zákon přejatý do právního řádu Protektorátu)

    b) první vysídlení bylo nařízeno 14. března 1942 vyhláškou Okresního úřadu v Benešově č.j. 325/pres

    (Přiznám se, že území a důvod jsem věděla a věděla jsem, že to začalo začátkem roku 1942, přesné datum a vyhlášky mi pomohl Internet.)

    OdpovědětVymazat
  2. Při bližším pátrání jsem našla, že důvody jsou pojmenovávány různě: cvičiště SS, cvičiště zbraní SS, střelnice SS.

    OdpovědětVymazat
  3. a - Neveklovsko, Bdenešovsko a Sedlčansko
    b - 14. 3. 1942

    K tomuto datu (tedy jiný letopočet) mám svůj osobní vztah. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, dnes to bylo těžší, ale kdo hledá, najde. Snad jsem našla správně :-)
    a) jde o vystěhování Neveklovska a Sedlčanska, kde mělo být zřízeno cvičiště SS
    b) pět vyhlášek o vystěhování bylo vyvěšeno v rozmezí od 14.3.1942 do 24.11.1943
    Musím dodat, že jsem o této historické události dodnes vůbec nic nevěděla, dočetla jsem se o ní až na stránkách www.neveklovsko.unas.cz a při nejbližší příležitosti si Vaši knihu koupím.
    HanaF

    OdpovědětVymazat
  5. myslím, že šlo o území Sedlčanska, Neveklovska, Benešovska.
    14. 3. 1942

    OdpovědětVymazat
  6. a) území Neveklovska, které bylo násilně vystěhováno během 2. sv.války
    b) 14.3.1942

    Jitko, až díky této soutěži jsem zjistila, že jste napsala knihu na téma, které mě dost zajímá. Takže já si Odnikud nikam určitě koupím:))

    OdpovědětVymazat
  7. Opět správně, šikulky jste. Zítra slibuji lehčí otázku.:-) Osobní vztah k datu znamená narozeniny? Jsem zvědavá,že Mutile? A mám velkou radost, že jsem vzbudila zájem o Odnikud nikam. Hezký zbytek neděle Vám přeji.

    OdpovědětVymazat