neděle 5. února 2012

Únos ze Serailu

 Tato Mozartova komická opera je mým prvním letošním kulturním počinem. Myslím, že opera, na rozdíl od činohry, většinou nezklame, tudíž jsem odvážně přijala pozvání a vypravila se do Stavovského divadla. V hlavní roli Konstance excelovala Simona -Houda Šaturová, Mozartova hudba vždycky lahodí mému uchu, takže šlo o veskrze vydařený večer. Příběh je dostatečně známý na to, abych ho tady reprodukovala, snad jen v kostce. Konstance a její služebná jsou uneseny do Turecka, odkud jsou složitě vysvobozovány svými milými. A všechno dobře dopadneJ. Pravdou je, že němčina samozřejmě není tak libozvučná jako třeba italština, ale v tomto případě mi to vůbec nevadilo, ba snad naopak. A Stavovské divadlo má ve spojení s Mozartem neopakovatelnou atmosféru, protože prostě Pražané Mozartovi rozumějí. Já osobně tedy nevím, jak moc hudbě rozumím, spíš neJ,jen se mi prostě líbí. Stejně jako Únose ze Serailu.

1 komentář:

  1. Tak to jsme na tom podobně. Také moc nerozumím, ale líbí se mi. A mezi mé oblíbené patří právě Mozart. Tedy až na opery. Z těch znám jen pár árií, celé příběhy ne, takže mi nic neříká ani Únos ze seriálu, pardon, ze Serailu. :) Ale věřím, že už jen ta hudba je skvostná a zážitek to byl nádherný.
    A opera že nezklame? Některá moderní pojetí starých klasiků asi dovedou také překvapit. :) Opera prý není mrtvý útvar a proto se možná dočkáme Jeníka, který v Mc'Donaldu žádá v džínách o ruku své Mařenky. Ale to bych Smetanovi opravdu nepřál.

    OdpovědětVymazat