pondělí 2. dubna 2012

Dáte si fuson?

Dnes si dopřejme takové malé, labužnické okénkoJ Onehdy se nám nějak protáhl víkendový seminář a tudíž bylo třeba odpoledne doplnit potraviny, abychom monotematický výklad přednášejícího úspěšně vydrželi.  S kolegyní jsme vyrazily občerstvit se do vedlejší panerie. Už panerie sama o sobě evokuje modernizaci, moje maminka by určitě nevěděla, kam jsme šly. Dřív se prostě chodilo do sámošky nebo do cukrárny. My ale šly do panerie. Otrávené prodavačky se unaveně opíraly o pult a celkem neochotně se rozhoupaly k naší obsluze. Tady ta modernizace kapku pokulhává. Náš požadavek byl celkem prostý, chtěly jsme pečivo. Opupínkovaná dívka s několika efektními piercingovými kroužky na nás znechuceně zírá a poté štěkne otázku:
A jaké jako? Croissant, bulku nebo fuson?“
„No, to nevíme, protože nevíme, co je fuson!“
Protočila oči a doklátila se k vedlejšímu pultíku,aby ukázala na pečivo, ne nepodobné naší staré české bulce, respektive housce.
„A to je fuson?“ podivujeme se společně, stále ještě v dobrém rozmaru, byť myšlenka odejít a nic si nekoupit už se vloudila.
„A to jako nevíte?“ procedila prodavačka v centru Prahy na půl huby a jala se fuson balit do připraveného  reklamního sáčku.
A vy slečno, víte, co je to komparativní analýza?“ vrátila s nasládlou ironií kolegyně úder a razantně odmítla nabízené zboží.  Děvče přeladilo s otráveného na tupý výraz, neb situace se jí vymkla z rukou a evidentně nevěděla,co bude dál.
„Tak si ten fuson snězte sama, ano!“ doporučily jsme jí jedovatě a opustily panérii, která si hraje na velký svět a personál má chování horší než kdejaká Máňa z horní dolní ( omlouvám se všem hodným MáňámJ,které by toto nikdy neudělaly). A vedle jsme si daly docela obyčejnou českou housku a kávu. S příjemnou obsluhou chutnala mnohem světověji než lahůdky v panérii v Jindřišké.
     A fuson jsem si vygůglila,abych měla ilustrační obrázekJ

8 komentářů:

  1. Hmmm, tak fuson také neznám. Nejsem světová. Je smutné, že spousta lidí je "světových" jen na povrchu.

    OdpovědětVymazat
  2. jak v nemocnici, tak v cukrárně. Je to o lidech

    OdpovědětVymazat
  3. Kolegyně má můj obdiv za pohotovost i za nápad, tahle její reakce se mi velmi líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vy neznáte fuson?!... Hm, hm!

    Z toho si nic nedělejte, mé pečivové vzdělávání taky skončilo u dalamánků a baget.
    Vy jste ještě mladá, Vy se onu gastronomickou problematiku můžete doučit, ale my padesátnící už dožijeme s těmi českými houskami, s těmi se člověk domluví snáz. :))
    Nemám nic proti "světovosti", kdyby na mne mluvila česky nebo alespoň srozumitelně a ohleduplně. Ale jak již psala Lucka, vše je o lidech.

    OdpovědětVymazat
  5. ..a jestli to moje hlava pod čepicí pobrala, tak na komparativní analýzu došlo:o)...jinak já v těchto dnech nevím ani jak vypadá houska natož fuson, páč mým oblíbeným pečivem je momentálně kedlubna :oD

    OdpovědětVymazat
  6. Panerie, fuson?? Ještě jsme v Čechách?

    OdpovědětVymazat
  7. TAK TAHLE NEPODARA TO JE TOOOOO?TAK TO JSEM SE NASMÁLA A PROCVIČILA SVALY!!!!JEN TAK DÁL,URČITĚ TOHO JEŠTĚ MÁTE V ZÁSOBĚ,O ČEM MY Z VENKOVA NEMÁME POTUCHY! DAJA

    OdpovědětVymazat
  8. Slyšela jsem to prvně, ale s tou srovnávacím rozborem je to dobrý:-))

    OdpovědětVymazat