čtvrtek 5. dubna 2012

Zelený čtvrtek

Copak dnes chystáte zeleného? Kopřivovou nádivku? Na Letné se tedy přírodní atributy špatně hledají J, ale i tak doma kopřivovou nádivku máme. Na Zelený čtvrtek je to  u nás tradice stejně jako ranní koupel v ledové voděJ. Zvyky asi víc pohanské než křesťanské, ale milé, zažité a tradiční. A tradice, ty já ráda. Velikonoce vnímám spíš jako svátky jara, byť s postupujícím věkem mě oslovuje i jejich duchovní rozměr. Zvolňuji a v klidu vychutnávám sváteční volno. Zítra bych možná mohla hledat poklady v otevřených skaláchJ, ale místo toho budu relaxovat. S knihou. A se Zachariášem, samozřejmě.

4 komentáře:

  1. Kopřivy jsem teda nikdy nejedla, já mám dnes klasiku - špenát:) Na Velikonoce nejraději vyrážím pryč z domu, letos to bohužel nevyšlo. Přeji Vám také klidné svátky a užijte si zaslouženého volna.

    OdpovědětVymazat
  2. Kopřiv jsem si užil celkem dost, ale mohu potvrdit, že v nádivce jsou velmi chutné. V úpravě do jiných pokrmů (manželka měla jedno takové období zdravé výživy a bylinkářství) mi už tolik "nejely". :)
    A koupání ve studené vodě jsem dnes taky vynechal. Dnes nám naše potrubí dodává nějakou hodně železitou vodu a zrovna studenou, teplá je čistá. Prostě někdo nectí tradice. :)
    Přeji hezké volno.

    OdpovědětVymazat
  3. Kopřivám se vyhýbám od doby, co nás jako děti nutil otec pít kopřivový vývar, on tomu říkal kopřivový čaj :-) Nějak se mi tím znechutily a od té doby je nabízím pouze domácím čtvernožcům a nemám odvahu je zkusit znova...

    Vzhledem k tomu, že letos to s počasím zrovna moc na oslavu jara nevypadá ;-) tak se také přimlouvám za ten duchovní rozměr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, něco zeleného v láhvi jsme taky dost často v lednici měli. Ochutnal jsem jednou, víckrát to do mne nedostali. Možná tak na vlasy. Ale vzhledem k tomu, že mám ve vlasech pěšinku zvící šestiproudé dálnice, tak ani těm to moc neprospělo. :)
      Ale tu nádivku vřele doporučuji.

      Vymazat