čtvrtek 19. dubna 2012

Žij a nech žít

Jednou, a podle mě hlavní, zásadou, vyspělé společnosti,je staré pravidlo, žij a nech žít. Respektive tvoje práva končí přesně tam, kde začínají ta moje. A samozřejmě naopakJ Vzhledem k tomu, že reflektuji české prostředí, nelze bohužel mluvit o vyspělé společnosti. A o respektu k právům ostatních už vůbec ne. Znovu si beru na paškál letenské prokletí a tím je Sparta. Vždycky s hrůzou očekávám, kdy zase bude nějaké další fotbalové utkání, protože tehdy žádná práva běžných letenských obyvatel neplatí.Ne, že by jindy nějak extra platila, ale v době fotbalu je to obzvláště markantní. Zejména tehdy, když je derby nebo se hraje s OstravakyJ. Nastává peklo na zemi. Dopravní zácpa, davy řvounů v MHD, vandalismus kolem stadionu, helikoptéra nad střechami celý večer. Po zápase je to v dvojitém vydání, to se řevem a ničením oslavuje jako vítězství tak i porážka. I onehdá v pátek tomu tak bylo. Že si někdo třeba chce v pátek v klidu odpočinout? Koho by to zajímalo, je fotbal.  Utekli jsme tedy do divadla. Ovšem chyba lávky, ani v jedenáct hodin při návratu nebyl klid.Rozeřvané davy táhly Letnou, helikoptéra pro změnu řvala nad Letnou. Ráno pak odhalilo další zkázu, vyrvané dopravní značky, rozbitá auta, rozsypané koše a kdo ví co ještě. Fandové si prostě užili. Ostatní ale žít nenechali. A to si ani nekladu všetečnou otázku, kdo platí helikoptéru (která je ve finále na nic), kdo platí policejní doprovod fanoušků třeba až z Ostravy na Letnou a zpět ( nebyli by ti policisté potřební jinde?),kdo zaplatí to poškození značek, košů a výloh? Metoda chléb a hry je sice dobře okoukaná ze starého Říma, ale pro určitou skupinu obyvatelstva, (daňových poplatníků) je dost nepřijatelná, protože nerespektuje další ověřené pravidlo, žij a nech žít. V případě fotbalové Letné určitě ne.

7 komentářů:

  1. Kdyby bylo na mě, tak bych celou fotbalovou ligu zrušila. Je to jenom hnízdo korupce, nic víc......

    OdpovědětVymazat
  2. Jako velmi vlažný slávista (fotbal mne moc nebere, je to pozůstatek z dětství, a naopak v jiných sportech Slavii vůbec nemusím) navrhuji stadion Sparty rozparcelovat a rozprodat drobným zahrádkářům.
    Vůbec by bylo asi pěkné mít takovou stadionovou vesnici, kde by byly soustředěny velké kluby. V případě derby by hráči přešli jen ze stadionu na stadion. V rozumné vzdálenosti od "vesničky" by mohla být i "hřiště" pro bitkaře z řad fanoušků pod dohledem záchrané služby. Ošetření by bylo samozřejmě placeno jako na pohotovosti. Bitky mimo vyhrazený prostor by byly posuzovány jako trestný čin.
    Stadiony ve městě by zůstaly pro tréninky mládeže a pro nižší soutěže, ve kterých se fanoušci chovají normálně.
    Pak by možná i ona Letná utichla. Ale jak mi říkávával můj otec: "Už zase jíš buřty bez cibule." Tato myšlenka je naprosto neproveditelná.
    Holt budete muset chodit do divadla dál. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od doby demolice několika plotů, oken a nového městského autobusu fanoušky Sparty (a jejich následného důkladného několikahodinového prohlédnutí alfaltu hradeckého náměstí zblízka za deště pod dozorem těžkooděnců) u nás mají fotbal zajištěný tak, že na utkání považovaná za problémová nasadí dvojnásobný počet ostrahy a speciální "osekané" autobusy. To, co je možné nacpat do autobusů se hned před nádražím nacpe do autobusů a odveze až na stadion za doprovodu policejních aut - a po zápase se to zase u stadionu naloží a odveze až na nádraží, kde se to vyloží, a masa, která chce nutně táhnout přes město je obklopena policisty a těžkooděnci.
    Stále lepší, než řešit zdemolované

    Ale o to více si užíváme při koncertech a festivalech... Nepočítáme-li hluk a binec všude kolem a na přístupových a příjezdových trasách, tak Festivalpark už od nás vyštípal i muzeum historických letadel. Bylo nedaleko a prostě už pro ně nebylo finančně únosné řešit celé léto vpády vandalů, co asi na festivalu musí užít i nějak jinak a opravovat pozůstatky jejich návštěv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S festivaly všeho druhu mám velmi podobné zkušenosti. Já jen prostě nejsem schopná pochopit,že za následnou Sodomu Gomoru nikdy nikdo není zodpovědný,zafinancuje se to z daní a ti vandalové ničí pořád dál:-(

      Vymazat
  4. Soucítím s Vámi. Když jsme před mnoha lety hledali výměnu bytu, byli jsme se podívat i na Letné - zrovna v den, kdy se hrál fotbal. Uháněli jsme pryč tak rychle, že jsme do toho bytu ani nedošli.
    HanaF

    OdpovědětVymazat