středa 9. května 2012

Atentát


 Vymyslely jsme s kamarádkou novou aktivitu. JDoufám tedy,že jsme si neupletly na sebe bič,ale je to pokus o jakési Večerní nokturno v naší oblíbené kavárně v Jilské ulici. Rády bychom v nějakých pravidelných intervalech uspořádaly sešlost, na které se bude příjemně i podnětně diskutovat,případně jen konzumovat  zdejší kvalitní  víno.J Nu, a aby se akce podařila, potřebujeme diváky. Vyvěšuji tady pozvánku a budu moc ráda, když se ti, kdo mají čas, chuť a zájem dostaviJ.
                                                 Pozvánka zdeJ

Aneb náš pokus o Hovory H – v našem případě nikoliLHorníčkem, ale o HistoriiJ

        Nechceme se životem jen bezhlavě řítit, chceme se zastavit, pobavit se, něco dozvědět, prostě „pobejt“J

Proto naše Večerní nokturno. V galerii Marie Holé v Jilské ulici, která má genius loci

(a skvělé vínoJ).

Pojďme se tedy lehce intelektuálně osvěžit. A protože i v historii se stále objevují nové skutečnosti, dopřejme si společně nových poznatků a starých vín, vzájemně si rozšíříme obzory a zkusíme hledat dosud neobjevenou odpověď na otázku, co je historie a co je pravda v historii.                          

            Poprvé si přijďme popovídat, diskutovat, debatovat, třeba se i pohádat nad tématem, jestli Atentát na Heydricha  a jeho následky  mají pro náš národ nedozírné následky, které jsou výsledkem i dnešní morální a politické krize, protože už nemáme žádné opravdové hrdiny?!

Večerem nás provede historik doc. Jaroslav Šebek, ale podstatnými aktéry jste právě Vy a Váš názor.

K diskusi nebo jen degustaci skvělého vína bychom se sešli 30. května 2012 od 19 hod. kavárně U Prstenu v Jilské 14.(www.uprstenu.cz).  Přijďte pobejtJ



                                               Těšíme se a děkujeme za potvrzení účasti       Michaela Nastuneaková a Jitka Neradová












                                                                               

5 komentářů:

  1. Napadá mě, že bych Vám udělala trochu reklamu na tuto akci na Praze magice, jestli chcete. Příští týden pojedu ke kamarádce do Nehvizd, kde chci vyfotit památník parašutistů (už mám kostel i kryptu v Resslovce a článek chystám k výročí v červnu). Ten památník z Nehvizd bych mohla zveřejnit třeba týden před Vaší akcí a uvést zároveň i odkaz na Vaši akci v kavárně, pokud souhlasíte.
    Hana Fialová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní Hano, to byste byla moc hodná. Děkuji a souhlasím s velkou radostí. A moc si Vaší nabídky vážím. Hezký den přeji

      Vymazat
  2. Dobrý večer,
    praha je od nás dalko...ale poslechla bych si debatu ráda.
    ve škole a na gymnáziu jsem dějepis docela nesnášela - mám dost velký problém zapamatovat si čísla....
    Velikou radost jsem ale měla, když jsem měla možnost učit Dějepis ve třídě Praktické "zvláštní " školy. Tam se letopočty vyskytují velice zřídka a o to více je času na probrání veškerých souvislostí.
    A u tématu druhé světové války se vždycky vzpomenu na jednu hodinu, kdy jsme probírali mnichovskou zradu a když jsem už děti odváděla do družiny, jedna holčička ke mně přistopila, hluboce se zamyslela a povídá:
    "Teto, ten Hitler, to byl teda šmejd, co?!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsou právě ty nezapomenutelné perličky:-) Jinak dějepis nemusí být jen o číslech, sama ho mám ráda víc jako příběh. A o akci budu informovat, takže se sejdeme na dálku. Hezký večeer

      Vymazat
  3. Tak tedy, já to zkusím a pobudu.

    OdpovědětVymazat