sobota 19. května 2012

Den muzeí

Den muzeí má nejen oslavit muzea, ale nalákat i nové, potencionální návštěvníky. Mě většinou odrazuje, protože bývá spojen s davy lidí, kteří se někam chtějí dostat zadarmo. Loni mě takřka paralyzovalo Národní muzeum, kde byla fronta skoro až ke koniJ. Jenže letos je ten Schikaneder a tak jsem si říkala, že kvůli němu něco vydržímJ. Nehledě na to, že už jsem ho viděla několikrát, zaujaly mě programy, které nabízela Jízdárna ve spojitosti s vraždou. Tedy Vraždou (v domě). Rozbor obrazu očima soudní lékařky, kriminalisty a na závěr čtení z knihy Lord Mord. Tak to jsem si nechtěla nechat ujít, proto jsem se statečně vydala do jámy lvové. A ejhle. Nával se nekonal. Normální příliv návštěvníků proudil sem a tam, nikde se netvořila zácpa ani fronta. Tudíž jsem si výstavku znovu prošla, pokochala se, tentokrát obrazy s tématem moře, (blíží se léto a já bych už se ráda cachtala někde ve slané voděJ, tak taková teoretická příprava, byť Schikaneder vyznával severní německé moře, zatímco já bych přeci jen radši trochu na jihJ). Užila jsem si netradiční rozbory obrazu očima patoložky a zaujalo mě líčení kriminalisty z Hradce Králové, který nám vraždu teoreticky vyšetřoval. Velmi zajímavá byla ta četba, sledovat v přímém přenosu Urbanův skvělý popis obrazu byl hezký zážitek.
  Letošní ročník Mezinárodního dne muzeí a galerií byl prý zaměřen na téma „Muzea a galerie v měnícím se světě. Nové výzvy, nové inspirace“.(citace z webu). Nu, pro mě to inspirace byla, byť jsem se se Schikanederem nostalgicky vracela do devatenáctého století. Asi jsem se měla narodit tehdy
J.
  A na závěr perlička, při odchodu z Jízdárny, jsem pozorovala dvě ženy, chvátaly ještě někam, aby toho v rámci volného vstupu stihly co nejvíc. Dalším cílem měl být ten „Moucha“, toho by prý měly vidětJ. Tak jsem si říkala, že pro osvětu národa je takových akcí opravdu třebaJ.
Ono ani ten Schikaneder nemá asi takovou návštěvnost, jaká se očekávala. Jeden kunsthistorik mi to glosoval slovy, že zatímco před čtrnácti lety, kdy byla též velká Schikanederova výstava, se na něj stály fronty, dnes takřka nikdo neví, kdo to byl. Vzdělanost a všeobecný přehled jdou valem dolů. A stačilo na to čtrnáct letL. Nu, zajímavé, ale dá se s tím souhlasit. Možná. Ovšem to bych se mohla obloukem dostat ke státním maturitám a dalším polemikám, což nechci. Naopak, chci pochválit Den muzeíJ.
                                  A ukázat  mořeJ






2 komentáře:

  1. Tak to jsme se tam včera málem potkaly, kdyby mě nesklátila viróza. Měla jsem to v plánu, když už jsem jeden víkend konečně v Praze... ale podívat se půjdu i tak, jen co se vyléčím.
    HanaF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda. Tak snad někdy příště:-) Ale přeji Vám rychlé uzdravení a pak i zážitek z výstavy. Stojí to za to:-)
      Pěknou neděli přeji

      Vymazat