středa 16. května 2012

Maturity podruhé

Včera jsem si trochu zaryla do maturit a už se mi to vrátilo. Jako bumerangJ. Kvůli maturitám se tady pořád dostávám do nějakých polemik až pří, což vůbec nebylo mým cílem. Prostě jsem chtěla konstatovat, že mi stávající model maturit přijde pouze jako tunel a jediné, co je na něm hodné obdivu, je, že se u nás dá tunelovat i tam, kde v podstatě nic není. Léta se vedou spory o výši učitelských platů, o nedostatku peněz na pomůcky, počítače, integraci, vybavení, asistenty a spoustu dalších věcí, které jsou potřeba. A nejsou. Ale miliony na nepodařené a léta připravované maturity jsou. To je zjevně typicky česká anomálie, ale o tom dnes nechci psát. Na paškál si chci vzít maturity z matematiky. Nejsem matematik a tak nemohu a ani nechci posuzovat jejich náročnost. Od toho jsou tu jiní, a jak již jsem zmínila, jistě dobře zaplacení. V podstatě mě v první chvíli nadzdvihlo, že když se zkouška najednou považuje za těžkou, udělá se humbuk a rázem je všechno jinak. Změní se hodnocení s cílem, aby všichni prošli. Předpokládala bych, že když někdo studuje, připravuje se na zkoušku, měl by jí zvládnout a ne si následně stěžovat, že to bylo přes čáru. To byl první dojem. Zejména z médií, která zase našla pikantní sousto a straší národ, že se maturita nedá zvládnout.
Pak se do mě pustili matikáři, že to fakt nešlo. Dobrá, tak druhý pohled. Jestli to fakt nešlo, pak bych očekávala, že Cermat bude zrušen, zavřen, potrestán či přinejmenším s ním rozvážou smlouvu. Protože jak může pustit zkoušku, která není zvládnutelná? Kdo je za to odpovědný? Smázne to kajícná omluva nového ministra a to, že se změní hodnocení (čímž se mění pravidla v průběhu hry, což vnímám jako další českou specialituL) . Kde je vyváženost zkoušky, když jeden předmět zvládne kvartán s rukou za zády a s druhým si neví rady ani profesionální matematici? Nu, zjevně si kladu otázky, na které mi nikdo neodpoví. Cermat v klidu pojede dál, maturanti projdou, a příští rok můžeme napjatě čekat další dobrodružství. Třeba se za rok vyřádí na češtině nebo na jazycích. I když ty jsou prý dle mezinárodních certifikátů, tak by neměl být prostor pro pokus a omyl. I když, u nás jeden nikdy neví. .....

10 komentářů:

  1. Já jsem byla celkem v šoku, když nám na třídních schůzkách třídní profesorka řekla, ať apelujeme na děti, ať si vybírají těžší úroveň maturity, protože prý ta lehčí varianta se rovná zvládnutí učiva maximálně druhého ročníku. Podotýkám, že paní profesorka je češtinářka a syn je v prváku, pouze se na toto téma rozjela debata. Třídní je rozumná a na maturity má podobný názor jako vy. Jenom mě zarazilo, když řekla, že při lehčí variantě děti v podstatě nemusí umět nic z literatury. Je to pravda ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V podstatě ano, Blanko. Načtou si svých pár knih, dostanou ukázku,kterou by poznal i prvňák a dle polopatických návodných otázek mají prohovořit. V didaktickém testu si ještě tipnou, co kdo napsal.Tak asi tak:-(

      Vymazat
  2. Jestli ten obrázek je z maturitní otázky, měl bych šanci. :))
    Jinak tomu moc nerozumím. Tedy myšleno systému. Opravdu je něco špatně. Nebo ne něco, ale asi trochu víc. Nekompetentnost vládne.
    Nebo spíš vládnou dárková balení pro znalce vín, jako v případě našeho pana hejtmana?
    Jsem rád, že už mám maturitu těch třicet let za sebou. Z té současné bych se budil hrůzou ještě asi po mnoha letech. Jen se bojím, že nás to buzení stejně nemine. Hrůza totiž není jen u maturit. Bohužel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mutile, nerozumím tomu též, žel, je to současná realita:-(. A pan hejtman? Komedie jako hrom:-(

      Vymazat
  3. Vysloveně rezonuji a souzním s každičkou větou tohoto postřehu. Skladník ve šroubárně zaplatil za své zmetky tři měsíční platy (kdysi v dávnověku), dnes ho jednoduše vyhodí, protože pracovních sil máme nadbytek. A tam šlo o pár stovek. Tady se točí opravdu velké peníze, a v podstatě se nic neděje.
    Neznám jediného kantora, který by se po pronesení kouzelného slůvka CERMAT rozzářil a začal líčit všechna ta dobrodiní, jimiž tato "vymazlená" instituce již několik let zásobuje naše školství. Přesný opak je pravdou: nikdo ze soudných učitelů provozujících svou profesi v praxi jim nemůže přijít na jméno a všichni svorně by je nejraději smetli z povrchu zemského.
    Je tohle normální? Proč na jejich protesty nikdo nedá? Komu zase upadlo do peněženky něco na přilepšenou, že se ignorují nedostatky - o (ne)potrestání viníků už byla řeč výše - a "jedeme dál močálem černým kolem bílých skal"?
    Neustále se na mě ze všech médií hrnou moudrá slova toho či onoho politika o tom, kterak jediná investice, která se nám vždy vyplatí a mnohonásobně vrátí, je ta, kterou věnujeme na vzdělání. Obávám se jen, že v případě těchto osvícených jedinců už máme zmeškáno; pokud doposud nepochopili, že investice do vzdělání nerovná se peníze utopené v nejrůznějších a nejneuvěřitelnějších agenturách (jako by nestačilo samo mamutí ministerstvo), není naděje.
    Ještě horší je ovšem představa, že to chápou - zvláště někteří - více než dobře. A že jejich dlouhodobé cíle jsou v podstatě dva: i nadále pokračovat v poklesu celkové úrovně vzdělanosti tohoto národa (tupější stádo se lépe komanduje) a ještě si přitom slušně "namastit kapsu".
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  4. Docela by mě zajímaly argumenty případných oponentů, protože já s Vámi souhlasím - naprosto. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, argumenty oponentů se pohybují v rozmezí nekritické glorifikace až k poznámám typu,že je prostě nutné, aby maturitu měli prostě všichni:-(. Argumentují tím, že jde o vyzkoušené modely, že není důležité si něco zapamatovat,ale vědět, kde to najdu, že je důležitá kreativita atd. Tolik v kostce:-)

      Vymazat
  5. Osobně mám vyzkoušeno, že k přípravě na státní maturitu z matematiky základní úroveň je nejideálnější starý dobrý Běloun....
    K češtině - ano, není třeba znalosti z literatury přesahující bývalé "osnovové" učivo 9. ročníku ZŠ.
    V 90. letech, kdy jsme se prali o místa na Obchodních akademiích bych si troufla tvrdit, že tenhle test z češtiny bychom napsali v té, tenkrát ještě osmičce, z fleku....

    OdpovědětVymazat
  6. Tady se dá jen se vším co je nade mnou napsáno souhlasit!!! Jen ještě,jak dlouho si všichni necháme tunelovat, naše vlastní i evropské peníze. Ale to by jsme museli být zase o něco větší a vytrvalejší hrdinové. Jinak budeme v očích Bruselu, díky menšině nepoctivců na čele státu,všichni příbuzní s Ali-babou:-(

    OdpovědětVymazat