neděle 3. června 2012

Trottel

Tak měli údajně ve Vídni přezdívat Ferdinandu V., kterému Pražané naopak něžně říkali Dobrotivý. Nu, řekla bych, že rakouské pojmenování má k pravdě blíž, i když přesné asi není. Ferdinand, po němž jsme měli Ferdinandovu třídu, skutečně moc normální nebyl. Ovšem kdo ve vedoucím postavení je, že ano? Ale zase, je to náš poslední korunovaný králJ! Navíc měl svoji poruchu danou geneticky, tudíž se s ní nedalo nic dělat.
Jeho okolí také proto doufalo, že brzy zemře a uvolní trůn schopnějším.  Jenomže, čára přes rozpočet.  Ferdinand nejen že neumřel, ale dokonce se i oženil. Chudák vyvolená nevěsta sice byla v dnešním slova smyslu spíš ošetřovatelka, ale zase luxusního pacientaJ. Radovánek si s ním zcela jistě moc neužila neb i dobový tisk prozrazoval, že Ferdinand neumí manželství konzumovat a to i přes školení v základní technice, kterou mu poskytli odborníci.  Jak je vidno, bulvár měl své místo i v devatenáctém století. A nakonec je milý Ferdáček všechny přežilJ. Sice ho donutili abdikovat, ale on si jako potrhlý penzista spokojeně dožil v Praze, kde také zemřel zhruba tak o padesát let později, než všichni kolem doufali, v podstatě sešlostí věkem.  A jeho životu a umění doby je věnovaná unikátní výstava v Belvederu. A jelikož je exponátů hodně, za svých 160 vstupného se podíváte ještě do Konírny. Císařské, samozřejměJ.
Výstava je to zajímavá, v podstatě vás svou atmosférou dokáže přenést do první poloviny devatenáctého století- nábytek, obrazy, oblečení. Všichni, kdo tohle máte rádi, si tady užijete.  A můžete i zjistit, že trottel v politice není nic nového. Ale že někteří "trotlové", když se třeba věnují umění, tak po nich nakonec něco zůstane. Jako po Ferdinandu V. zvaném DobrotivémJ
                                    Nu, fešák to opravdu nebyl.J Ale zase uměl šest jazyků....J


Žádné komentáře:

Okomentovat