pátek 27. července 2012

Olympijské hry

 Třetí londýnská olympiáda je tady. Už dávno v ní není nic řeckého (byť možná by se znovu dalo vysvětlit heslo kalokagathiaJ), rozhodně v ní není ani Coubertainův duch, přesto se na to sportovní zápolení těším. 
 Řekové podle olympiád počítali letopočet, běhali nazí a přestávali válčit. Dnes se počítají sponzorské zisky, běhá v luxusních dresech made in China a války se rozhodně nepřerušují. Bohužel, přidali se navíc ještě teroristé, takže mírová myšlenka nějak pokulhává.
 Prvotním křesťanům zase hry připadaly moc pohanské, tak je pro jistotu zakázali. Zajímavé je, že znovu vzkřísit se je napříč staletími pokoušel kromě jiných i KomenskýJ. Pak se raději věnoval vynalézání perpetuum mobile, zjevně mu to přišlo jistější, než obnova her. Coubertain se ukázal vytrvalejší, a jeho heslo - není důležité zvítězit, ale zúčastnit se (ač dávno neplatné) je v podstatě takovým olympijským symbolem dodnes.  Stejně jako pochodeň, kterou zavedl Hitler a o níž si mnozí myslí, že je symbolem od nepaměti, přitom je až od berlínských her.
   Samotný Coubertain by se asi divil, kam se poděl jím propagovaný amatérismusJ  a asi by ho, jako takového misogynaL dost šokovala účast žen na hrách. To tedy moc nepodporovalJ.  Možná by se podivoval stejně nepatřičně jako se diví Američané, kteří náhle a opravdu nečekaněJ zjistili, že jejich slavnostní olympijské oblečení včetně státní vlajky je ušité v Číně a jsou z toho pohoršeni.?!? Tomu tedy říkám objevení AmerikyJ. Jsem zvědavá, kdy se nad tím pohorší další výpravy, včetně naší
(i když troufám si doufat, že zajímavé Kupkovy motivy byly ušity u nás? J) . 
   Ale zpět k olympiádě, už bez historických konotací. Dnes začíná
a já chci držet palce některým našim favoritům, kterých si považuji. Tak doufám ve vavříny u Špotákové, Kvitové, Synka, Emmons, přála bych i Štěpánce Hilgertové a statečnému Koukalovi.  Určitě by mohl vyhrát mladý oštěpař a i trochu starší střelciJ.  Vím, že tam jedou šikovní cyklisté a i z vody se dá vylovit víc medailí než jen Synek a zkušená ŠtěpánkaJ. A asi i v atletice, byť tam třeba běžce moc neznám. Ale jestli je mezi nimi nový Zátopek či Kratochvílová, tak se máme na co těšit. 
    Takovou hrdinku jako byla paní Věra Čáslavská už asi Londýn nezrodí, ale i tak se těším. Probudil se ve mně duch sportovního fanouškaJ

3 komentáře:

  1. Ta komercializace OH, u mě způsobila absolutní ignoraci sledování klání atletů.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajimalo by me, proc pisete na konci nekterych vet velke J? Diky za odpoved. Vladka

    OdpovědětVymazat
  3. Vlaďko, nevím, co máte za prohlížeč a jak se Vám texty zobrazují. Patrně máte na mysli smajlíka, protože jinak jsem na konci vět žádné J neobjevila. To je asi stejné jako háčky a čárky, někde se zobrazí a někde ne. Moje J je tedy :-) v podstatě toto, a Vám se to zobrazuje jinak.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat