středa 29. srpna 2012

Svatá čtveřice

Někdy k návštěvě kina přistupujeme tak, že půjdeme na český film, abychom podpořili českou kinematografii.  Jako takový dobrý skutek. Ale každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán. Ovšem někdy je trest až příliš přísný. Jako v případě Svaté čtveřice. Jeden by nevěřil, jak hluboce lze klesnout. Od začátku do konce opravdu žasnete a kladete si otázku: To si snad dělají prču? Nebo je to skrytá kamera na téma, co český divák vydrží? Kdo takovou slátaninu vůbec zaplatil? Jak si může český film stěžovat na nedostatek financí, když jsou peníze na takovou hrůzu? Proč to vůbec natočili? Zbláznil se snad Hřebejk nebo ztratil sebeúctu? Nu, jelikož jde v podstatě o řečnické otázky, neb na ně nelze, ani při sebelepší vůli, najít uspokojivé odpovědi, tak k filmu samotnému. Obsah netřeba vyprávět, je obsažen v názvu samotném. Manželské páry si v rámci boje proti nudě v ložnici prohodí partnery. Nic víc, nic míň. Čekáte-li sexuálně jiskřivou komedii, pak vás mohu ujistit, že nic asexuálnějšího jsem už dlouho neviděla. Čekáte-li nějakou sondu do mezilidských vztahů, čekáte marně. Jediné, na co lze u tohoto filmu čekat, je konec. Protrpíme se k němu asi za osmdesát minut, a vskutku jde o přehlídku trapnosti, nudy a ztráty soudnosti. Jediné, nač by se možná dala najít odpověď je otázka, zda tvůrci (nu v tomto případě velmi silné slovo) chtěli urazit svého diváka. Pak lze odpovědět, že ano. Protože když někdo natočí takový film, ještě ho vydává za romantickou komedii plnou jiskřivého sexu, pak je buď po lobotomii mozku, nebo mu vadí, že v Čechách se ještě chodí do kina a jejich cílem bylo vyhnat poslední zoufalce a příznivce českého filmu z předražených kinosálů. Takže pointa (neb film samozřejmě žádnou neměl) na Svatou čtveřici jedině za trest! A ještě by vám za to měli zaplatit, ne že budete vstupné platit vy. To si rozhodně tento paskvil, přes rádoby hvězdné herecké obsazení, rozhodně nezaslouží.  A naše domácí charitativní snaha podporovat českou kinematografii získala obří trhliny. Ba, řekla bych, že po Svaté čtveřici nezacelitelnéJ.
                                   

2 komentáře:

  1. Tak to jste mě nepotěšila. Na film jsem se chystala, už proto že Hynek Čermák je můj spolužák a dětská láska. Ale natolik jsem ho zase nemilovala, abych 80 min trpěla!

    OdpovědětVymazat
  2. A Hynek Čermák je podle mého skvělý herec, znám ho z divadla a moc se mi líbí. Proto nechápu,že do toho šel. Ale zkuste se podívat, třeba budete mít jiný názor,ale já byla totálně štauf (A nejen já) vnímali jsme to jako nastavovanou nudu

    OdpovědětVymazat