pondělí 15. října 2012

Krásný nadhasič

  Pojem hasič mi vždycky evokuje hru krásný nadhasič, kterou ale skoro nikdo nezná, takže moje komentáře o krásných nadhasičích jsou vnímány buď jako nepochopené, naivníJ nebo trapné, případně všechno dohromadyJ. Nicméně, dnešní setkání s hasiči nám pár krásných hasičů J ukázalo v reálu. A nejen krásných, samozřejmě, hlavně zajímavých a příjemných chlapů, respektive z mého úhlu pohledu již chlapců,J kteří byli tak laskaví, že přijali děti školou povinné pod svou střechuJ. Na stanici v Holešovicích nám připravili dvě hodiny zajímavého povídání a hlavně ukázek ze své náročné práce, které si naši současní politici tak cení, že jim za odměnu neustále zkracují rozpočet. Kdyby bylo po mém, tak až bude hořet v politickém ghettu, tak bych k požáru nevyjela. Hasičům ovšem profesionální čest a povinnosti takové protestsongy neumožňují, tudíž jde o bezpředmětnou úvahu, a raději se vrátím zpět k jejich práci.Ocitli jsme se v holešovické stanici,která vznikla za druhé světové války, prý na pět let. A slouží dodnes.J Není tedy vskutku nejmodernější,ale i tak je velmi vytížená. Zajímavostí pro mě bylo, že ze zákona u hasičů neslouží ženy. Sem tedy emancipace dosud nepronikla a hasičky máme jen na dobrovolné bázi. To jsem tedy nevěděla. Stejně tak jsem netušila, jak sofistikovaně jsou vybaveny hasičské vozy, se kterými bych se ale v reálu samozřejmě setkat nechtěla. Jako exurze to ale bylo příjemné zpestření dne a kdo ví, třeba i z mých studentů jednou nějaký ten hasič bude. Jen aby to, vzhledem k výsledkům voleb, zase nebyli požárníciJ .


                                                                    Místo činu

                                                                  Rychle z uniformy
                                         Nůžky na vyřezávání z auta. Lépe nezažít na vlastní kůži

                                           I naskočit do auta vyžaduje fyzičku
                                                                       Oblékání


                                                              Vozy budí respekt
                                                         Všechno pěkně na ramínku
                                                                  Talismany?
                                                   Plošina: pěkně drahé vozítko
                                             Zachraňuje se i na vodě. A hodně často
                                                          E.T. - hasič - nebo student?


3 komentáře:

  1. Tak tak, ženské u výjezdu sloužit nesmí. :-) Ale na operačních střediscích (jednou bych se tam ráda vecpala) je jich dost, plus na dalších jiných místech, které ale ti výjezdoví alias mokří, nemají rádi.
    Na fotografie se těším.

    OdpovědětVymazat
  2. Ve Francii, jsou ženy, profesionální hasičky už normálním jevem. Ovšem výcvik je nešetří ničeho, i zde platí, rovnost.

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám se na fotky a fotografie "rychle z uniformy" by se mohla jmenovat taky "rychle do uniformy i z ní." Oni ty boty s kalhotama tak mají připravené. Lépe se do toho leze. :-)

    OdpovědětVymazat