čtvrtek 10. ledna 2013

Cesta za světlem

Onehdy mi došlo, že už jsem dlouho neviděla slunce.  Z části to vysvětlilo příčinu mé permanentní zasmušilosti. Ne snad, že bych se utápěla v depresi, ale sluníčko mi prostě chybí.  Bez něho nemám dostatečné množství energie.
Začala jsem tedy uvažovat. Odjet do teplých krajů by bylo nejefektivnější, školní rozvrh tomu ale není tak úplně nakloněn.  Ne snad, že by bez mé přítomnosti škola přestala fungovat. Představa, že chybím několik dlouhých týdnů, ba i měsíců, by jistě naopak naplnila řadu studentů nefalšovanou spokojeností.  Kromě toho si myslím, že každý kantor by měl mít nárok na rok volna na cestování, jako tomu mají v severských zemích.  Patrně i tam z velkého nedostatku slunce.
Bohužel, v našich podmínkách lze na podobnou extravaganci rychle zapomenout. Už prázdniny jsou mnohým lidem trnem v oku, tudíž představa, že si budu rok cestovat, abych pak mohla svoje poznatky předávat studentům a ještě k tomu nabitá energií, si u nás říká o ukamenování.
Musela jsem ale s tím sluncem něco udělat. Inspirovala mě Xantypa. Její reportáž o panu Hajném mě vytáhla na Cestu ke světlu, respektive do galerie toho jména. Kdysi už jsem tam byla, protože Zdeňka Hajného mám ráda, ale nějak jsem na to pozapomněla. A tak přišel čas oživit staré mozkové spoje.  Některé zážitky prostě stojí za zopakování. Zejména, když mohou suplovat slunce, alespoň v dušiJ.
Vybavovala jsem si dřívější pocity a musím říct, že naskakovaly jako na povel. Spolu s obrazy přicházel zvláštní klid a spokojenost.
Přesto se dostavily i zážitky naprosto nové. Přinesl je věk, zkušenosti, současné rozpoložení.  Navíc zde funguje (cituji) interaktivní biogenní zaměření neurovegetativní změny, galerie je i experimentálním prostorem.
Zajímavé je, že autor sám vzbuzuje kontroverzní reakce u některých výtvarníků. Ale to je asi ve výtvarném světě běžné.  Mně návštěva jeho galerie udělala velkou radost, stejně, jako mi jí dělají jeho obrazy. I článek v Xantypě byl zajímavý. O zajímavém člověku. Pokud máte cestu kolem, zastavte se. Je to nabíjející Cesta za světlem. 
                                 

Žádné komentáře:

Okomentovat