středa 9. ledna 2013

Proč nejsem komunistou?

Známou úvahu napsal Karel Čapek už v roce 1924. A dneska je to navýsost aktuální čtení.  Jelikož si právě dnes připomínáme výročí narození Karla Čapka, určitě stojí za to oprášit i jeho nadčasový text.  A možná si i položit a hlavně odpovědět na stejnou otázku.  I když lepší a jistě i příjemnější je věnovat dnešek knížkám. V podstatě jedno, jakým, nemusí být nutně od Čapka. V rádiu se zabývali knihami, které vám zaručeně zvednou náladu, a proto se k nim vracíte. To je zajímavá akce, takových knih má jistě každý z nás několik. Mě třeba spolehlivě odreagují knihy od Barbary Erskine nebo Magdy Váňové. V současném počasí navíc láká kniha, horký čaj a postel jako nejlepší alternativa stále temných a deštivých dnů.  Pro tento účel na mě čeká Stoletý stařík. Jsem na něj zvědavá. Co čeká Vás? J
                                                       

8 komentářů:

  1. Já právě čtu od Katharina Hagena - Chuť jablečných jadýrek.
    Jinak mě čeká volební víkend v aktivním pojetí - zapisovatelka volební komise.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to bude náročný víkend, přeji hodně energie:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Co čeká Vás?-Kniha tenká,(přesto plná informací)-Manželská smlouva od Dereka Prince.

    OdpovědětVymazat
  4. Čeká na mě Přemyslovská epopej, jen bych potřebovala pár dnů volna. Čtení po večerech není to pravé. Jinak mě vždy potěší James Herriot.

    OdpovědětVymazat
  5. Já dočítám od Magdy Váňové Když ptáčka lapají.
    Herriota mám také moc ráda, měla bych ho po letech oprášit!

    OdpovědětVymazat
  6. Mě čeká zajímavá pařížská dvojice - Alfons Mucha a Toyen. Jen aby se mi na tom nočním stolku ty různé styly nepopraly. Soudcovat by mohl Breton, ten tam leží taky.

    OdpovědětVymazat
  7. Čtu si opět Čínskou císařovnu, tentokrát ve Francouzštině. Možná ji po třetí přečtu v čínštině:-))).

    OdpovědětVymazat
  8. Já už mám Stoletého staříka za sebou a musím přiznat, že mě nezklamal. Určitě to není nejlepší a nejúžasnější kniha, kterou jsem četla, ale novodobý baron Prášil ve švédském provedení stojí za přečtení - přinejmenším spraví člověku náladu a přivede našince na jiné myšlenky, když se vzteká nad amnestií pana soudce Berky a přemýšlí, zda by se ten páně Berkův ušlý soudcovský plat neměl naúčtovat přímo lidumilnému panu prezidentovi . . .
    Až odložíte Stoletého staříka, zkuste si sehnat Chuť soužení, nebudete litovat. Rodinný portrét autorek Jany Eyrové a Bouřlivých výšin je skvěle napsaný a poskytuje čtenářům těchto děl velmi zajímavé informace.
    A jinak přeju úspěšný a hlavně zdravý rok 2013, i když s mírným zpožděním.
    Kateř

    OdpovědětVymazat