neděle 24. února 2013

Nalitý jako Dán

Nevím, jak se toto pořekadlo do české lidové slovesnosti dostalo, když dánští studenti způsobili opilecký poprask až v poslední době a v Dánsku se všeobecně moc nepije?
 Fascinovalo mě, jaké z prázdnin dánské rozpustilé mládeže dokázala česká média udělat drama. Denně informace typu, že Dánové zase ničí Prahu, řádí ve zdejších barech, perou se a jsou agresivní. Jsou to ale mizerové, znělo v podtextu. Zaujalo mě, že nikdo nehledal vinu v tom, že u nás je tak snadné přijít k alkoholu. Že se naprosto beztrestně čepuje nezletilým? 
Akční reportéři denně postávali před bary, aby pak natočili alkoholem rozdivočelé děti a posílili tak českou xenofobii. 
   Ale jak je možné, že po prvním incidentu nebyl zmíněný podnik zavřený? Jak to, že nebyl potrestaný někdo zodpovědný? To je věc, kterou nechápu. Opilecké excesy už skoro dva týdny živí česká média, ale to, že je snadné se tady jako nezletilý opít, koupit si cigarety, to nikdo neřeší. A pokud ano, pak tak směšnou pokutou,že ji rozhodně viník nijak bolestně nepocítí.

   Pamatuji si, jak blahé paměti kolega obešel obchody a bary nedaleko školy s prosbou, zda by dětem nenalévali (to jsem ještě učila na zš, tedy šlo o děti opravdu nezletilé), ovšem se zlou se potázal. 

  A tak se trochu zlobím (vlastně docela dost) na média, že dělají nikoli veřejnou, ale medvědí službu. Proč se zlobí na mladé Dány, kteří mají doma takřka prohibici, že si vyhodí z kopýtka? Ruku na srdce, kdo z nás by byl v šestnácti, když ho na čas pustí ze řetězu, jiný?  
Problém je v tom, že tady je snazší koupit alkohol v šestnácti než domoci se nějakého práva či dodržování pravidel. Pak se nedivme, že spotřeba alkoholu je takřka nejvyšší v celé Evropě. A že tady nic nefunguje, když se žádná pravidla nedodržují.

   Policie úspěšně zadrží popřípadě zbuší mladé agresory (ne snad, že by si to za své devastační nájezdy nezasloužili), ale na ty, co to způsobili a namastili si na mladých dánských (a jistě nejen dánských) opilcích svoji kapsu, už se pravidla nevztahují. Čím to asi bude? 
Není pak lepší být permanentně "nalitý jako Dán" a nic nevnímat?
A jaké asi mají v Dánsku pořekadlo o Češích? Pokud nějaké je, předpokládám, že asi moc lichotivé nebude. .....


4 komentáře:

  1. :-) přesně tohle přirovnání mě napadlo :-)) že asi nevzniklo náhodou!

    My měli to "štěstí" jednou s dánským dorostem trávit dovolenou v hotelu- jsou to pařiči- bylo to náročné.

    K našim zákonům a jejich dodržování asi netřeba něco dodávat. Většinou je lze beztrestně obejít-kdo umí, nemusí se bát... :-(

    A média? Etika je patrně pro některá pojem zcela neznámý... miluju scénky TN NOVA "a na místě už máme reporéra...", který chytá sousedy a klade jim stupidní dotazy typu:"A co tomu říkáte?" - proč v době před 20.hod., kdy se po domácnosti potulují děti, neukázat drastické záběry z místa činu, utýraných zvířat, pohřebáků sbírajících těla obětí po nehodách... asi po tom národ lační- jinak by to neukazovali. My přepínáme! Zlatá ČT24!;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, to mě také velmi zaráží. Všichni jsou (vcelku oprávněně) rozčílení chováním dánských dětí, ale nikdo se nepozastavuje nad tím, že se mají čím opít. Ještě mě také udivuje, že rodiče oněch dětí je na takový "pařicí" výlet pustí. Mám pociít, že já bych 16 leté dítě na zájezd s opíjecím programem nepustila. Ale možná budu mluvit jinak, až mým dětem bude 16 a šikovně mě přesvědčí, že jedou na vyšívací sraz :-). O kvalitě zpravodajství škoda slov. Děsí mě, jak se ale pomalu smazává rozdíl mezi zpravodajstvím na Nově a na ČT1. Nedávno jsem byla přesvědčena podle bulvárního obsahu, že někdo přepnul na Novu, a ejhle ona to ČT1. Jednině na ČT24 se člověk dozví i něco jiného, než kdo koho zabili, kde kdo havaroval apod.

    OdpovědětVymazat
  3. Mladí Dáni mají Prahu, my měli chmelové brigády. Tehdy i dnes záleželo na tom, zda mladistvím v hospodě alkohol prodají. Časy se moc nemění:-)
    A celou tuto “aféru“ přebily po pár dnech jiné koniny;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vše je dobré, aby se "zamlžilo" o vnitro státních aférách a nezaměstnanosti. Hlavně se nějak pozapomnělo, že se má nejdříve zametat, před vlastním prahem! A novináři...?, není jich mnoho, kteří si zachovali, ještě nějakou etiku!

    OdpovědětVymazat