středa 20. března 2013

Ach ta česká "gramatyka":-)

Někdy (často) mi červená propiska takřka automaticky vyskakuje z kapsy. Doma mi ovšem říkají,ať nejsem pořád učitelka, tak se snažím. To, že tiše trpím u televizního zpravodajství a jejich výraziva, je čistě moje věc. A když i já ujedu a pustím se do víc jak hovorové češtiny, mohu jim vracet úder jejich zbraní a bránit se, že mám po pracovní době a mohu mluvit "jak mi zobák narost"J.
 Ve městě jsem se naučila mlčky míjet různé nápisy, které nabízejí manikuru či dokonce manikůru, reklamy, které lákají na kultůru, prostě dělám, že to nevidím. A o shodě přísudku s podmětem ani nemluvím, když vidím, že tam byli samé ženy, přesvědčuji sama sebe, že tam asi byla i nějaká mužatka či travestita, pak je to s měkkým i asi v pořádku:-). 
Někdy ale musím tu propisku držet takřka násilím. Třeba u níže vyfotografované cukrárny. Člověka rázem přejde chuť na nějaký mlsek, co kdyby si cukrářka kromě i pletla i ingredience? Kdo ví, co by pak dort v žaludku dokázal napáchat. 
Ale zase jeden nepřibereJ

6 komentářů:

  1. No já rodilá čobolka mám s češtinou velký problém. Možná právě proto píšu blog, říkám si jednou to musím dát bezchybně :o))) ..ale v práci koukám na nápis CAFÍČKO a bere mě čert...nejen československý :oD

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybych to neviděla vyfocené, nevěřila bych :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem si dnes vytiskla recept na muffiny - a až při pečení jsem zjistila, že tam mám dát dvě lžíce mlýka. Fakt.

    OdpovědětVymazat
  4. Únor bílí pole sílí... přece. :oDDD

    OdpovědětVymazat
  5. Já někdy bojuji s chutí opravovat hrubky v knihách, červenou propiskou a to nejsem učitelka :). Ovšem nedávno mě opravdu "dostala" dcera. Jejich učitelka byla nemocná a suplující s dětmi procvičovala vyjmenovaná slova. Vyvolala Kláru na spojení "splývavá skuně". Dcera správně doplnila ý, paní učitelka pravila, že si tím není úplně jistá, že si to musí ověřit v pravidlech a druhý den to prý dětem vysvětlí.

    OdpovědětVymazat
  6. A to neni vubec spatny napad!!!zacnu drzet dietu,zarucene bude fungovat!!!princip bude nasledujici: napisu na lednici seznam vseho, co v ni je: salami, siry, mlyko, margaryn, parki...je mi jasne, ze me chut na jidlo prejde a do leta budu jako proutek:-))) Jitko, jeste me napadlo nosit v kabelce kridu a na tabule pred bistra pripisovat "s" sebou!!!to me irituje silene!misa

    OdpovědětVymazat