neděle 17. března 2013

Žítkovské bohyně

Konečně se mi dostala do rukou tolik opěvovaná a vychvalovaná kniha, kniha, o které všichni mluví jen v superlativech. S nadšením jsem odložila Laskavé bohyně, které jsem začala číst a které mě navzdory názvu uváděly do hluboké deprese. Ne snad, že bych od Žítkovských  bohyní čekala veselé, optimistické či povzbudivé čtení. To ne, věděla jsem o čem kniha je a do čeho jdu. Spíš jsem se těšila na ten literární zázrak, na ten skvost, který tak oslnil čtenářskou veřejnost. Také bych to chtěla umět, tak jsem nadšeně knihu uvítala.  Začetla se a euforie se nedostavila. Samozřejmě, že se zamýšlím nad tím, zda nejsem nějaká divná, když mě nenadchne bestseller, ale nenadchnul. Ne snad, že by mě kniha úplně nebavila, ale místy, a to často nedělám, jsem přeskakovala. Něco bylo čtivé, něco méně. A místy mě to nebavilo vůbec.  Tak nevím. Jsem samozřejmě ráda, že jsem to přečetla, ale myslím si, že by celý příběh mohl být čtivější, možná by tady platilo osvědčené, že méně je více? Nevím. Asi by to stálo za diskusi s někým, kdo četl a byl nadšen (či nebyl, jestli někdo takový existuje) a probrat detaily, které na mě působily rušivě. Tady to nějak neumím postihnout.  Snad jen v kostce, že z knihy mám pocit neutrální.  Jsem ráda, že jsem ji přečetla (něco mě i zaujalo), ale na druhou stranu, silný dojem ve mně nezanechala (teď se asi rouhám a schytám to od nadšenců, ale já to tak vnímám.) Přesto knihu nezatracuji, ba i doporučuji, sama jsem po ní toužila. Teď ji mám za sebou (také ji musím vstřebat)  a před sebou již zmiňované Laskavé bohyně.
  Asi musím raději sáhnout po něčem jednodušším, možná to je ten problém. V takovém hnusném počasí se má číst jen odlehčená literatura a zbytečně po ničem nepátrat. 

                                                      

7 komentářů:

  1. Můj dojem je takový: místy mě děj úplně pohltil, naopak byly místa, kde jsem se v ději ztrácela, zprávy z archívu mi připadaly zdlouhavé a nudné a z konce jsem byla rozčarovaná.... Ale pokud hodnotím knihu jako celek, tak dávám ANO :)
    Dnes jsem začala číst Vyhnání Gerty Schnirch, zatím do vypadá dobře....

    OdpovědětVymazat
  2. Majko, to v podstatě kopírujete moje pocity. Gertu si zatím odložím a počkám,až vstřebám Bohyně. A pak se uvidí.-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem nedávno četla a pocity mám podobné. Zajímavá diskuse o knize je na webu baby-café, diskuse - dlouhodobé diskuse. Na konci seznamu je Knižní klub. Bohužel mi sem nejde dát odkaz.

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm, tak to jste mě Jitko moc nepotěšila!
    Také jsme podlehla a v knihovně jí mám po několika dlouhých měsících připravenou k vyzvednutí.
    Teď nevím, zda se vůbec na ní mám těšit ;-)
    Pokud chcete nějakou odlehčenou ženskou literaturu, tak doporučuji Něžnost od D.Foenkinose :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ilono, nenechte se ovlivnit, třeba to tak vůbec nebude.To je subjektivní pohled, vždyť víte, že většinou to všichni chválí. A já jsem teď taková rozbzíkaná:-) (to je slovo,co?),takže nejsem objektivní. Takže se těšte, užijte si čtení a pak třeba podiskutujeme. Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  6. A ještě, děkuji za tip, ráda zkusím:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Já nejsem kritik, mně se to líbilo, i manžel co nečtě to měl za pár dní přečtenou.

    OdpovědětVymazat