pondělí 15. dubna 2013

Jako krtek

Jako krtek zalezlá nebo klidně jako zajíc ve své jamce či liška v noře- ta zvířecí přirovnání se sypou sama, jeden by netušil, jak často se se zvířaty porovnáváme. Ostatně, moje zamyšlení bude také o porovnání se se zvířaty, jen ne tak něžnými, jako zajíc či liška. Beru si na paškál své oblíbené fotbalové fandy. Tak tedy, jakmile je na Letné fotbal, buď jsem zalezlá jako krtek nebo preventivně prchám na venkov nebo do jiného azylu. Z toho plyne, že rozpis fotbalových zápasů umím líp, než kdejaký kovaný hooliganJ, Nicméně, naposledy jsem trochu zaspala. Snad za to může ta dlouhá zima, díky které mi nedošlo, že už je tu jarní liga. A tak když jsem v sobotu dopoledne z rádia zjistila, že bude derby, zastavilo se mi srdce hrůzou. To bude peklo v přímém přenosu. Derby pražských S je snad ještě horší, než když dorazí baníkovci. Je třeba zmizet, došlo mi ihned, jak radostně hlásili, že Letná je vyprodaná. Takže, jakmile vyletěla helikoptéra, neklamné znamení, že supi se slétají, vyrážím na ulici s úmyslem odjet. No, úplně jednoduché to nebylo. Snad i díky nečekaně teplému počasí bylo v okolních hospodách a na ulicích pořádně narváno. K tomu nezbytná kulisa neartikulovaného řevu, jaký umí vydávat jen ti, jež z nedostatku jiných pojmenování automaticky nazýváme fotbaloví fandové. Projet kolem nich se dalo jen s největší opatrností, házeli kolem sebe plechovky od pití, skákali pod auta a pořád dokola vyřvali jméno toho svého klubu. Podotýkám, že bylo před zápasem a dalo se očekávat, že ještě nebudou tolik opilí. Osamělá korzující hlídka je ovšem diskrétně minula, asi měli jiné případy. 
Při nájezdu na Korunovační jsem pak nevěřícně vyvalila oči. Silnice uzavřená, všude těžkooděnci, že jste se cítili jako při demonstraci na Národní, kordón policistů a to všechno doprovázelo řvoucí skupinu, odhaduji, že příznivců Slávie. Řvali a ničili vše kolem stejně jako ti ze Sparty. Pečlivě uzamčená v autě jsem tedy nechala manifestaci projít, abych  mohla prokličkovat mezi desítkou dalších policejních vozů, záchranek, a dalších nezbytností, které provázejí každý zápas na Letné. Poházené láhve, plechovky, rozbité koše a další atributy už ani nezmiňuji. Mě jen tentokrát zaujalo to peklo v přímém přenosu, za dohledu Policie.  Pronikla jsem, užili jsme si klidný večer a tím pádem přišli o opakování po zápase, neb to je nejen stejné, ba i horší. Když vám dlouho do noci krouží nad střechou vrtulník a dole řvou příznivci oné kolektivní hry, které nemohu přijít na jméno, není to nic příjemného. A jen tak na okraj, modré zóny byly plné aut bez parkovací karty. Najednou to nikomu nevadí. Ale běda, zastaví - li tam v neděli odpoledne někdo třeba jen na krátkou návštěvu. Už je odtah nebo pokuta. Tomu se, myslím, říká dvojí metr...?
A tak si kladu víceméně řečnickou otázku. Je zajímavé, že na tohle peníze jsou, na vrtulník, těžkooděnce, policii, následný úklid. Na potřebné věci ne. Chápu, že už ve starověkém Římě dopřávali luze chléb a hry, jen si tak myslím, jestli to kapku nepřeháníme. …? Ale jak říkám, řečnické otázky...........

   
                                                 

Žádné komentáře:

Okomentovat