sobota 20. dubna 2013

Opustit myšlenku

Již můj oblíbený Cimrman věděl, že schopnost opustit myšlenku je stejně důležitá jako schopnost myšlenku udržetJ.  S udržením zatím ve svém okolí problém nevidím tak silný, jako se schopností myšlenku opustit.
 Osobně jsem vyznavač lakonických sdělení. V době, kdy lidé stejně neumí naslouchat, je to jediná cesta k úspoře času a určité duševní hygieně.   
  O nedostatku času hovoří všichni kolem. Když ale dostanou prostor a mohou mluvit (a zároveň poslouchat svoje myšlenkové toky), málokdy myšlenku opustí včas, někdy vůbecJ. Tedy nastává fáze odskoků, odboček, připomenutí a nečekaných vzpomenutí, a podstata řešeného problému se ztrácí v balastu miliónu (ne)potřebných sdělení. 
Setkávám se s tím u studentů, ale i ve sborovně, kdy kupříkladu všichni svorně hudrují, že zase bude dlouhá porada, ale běda, jakmile se dostanou ke slovu. Neví, kdy skončit. A porada je pak díky podobným projevům vskutku nekonečná.
   Jistě ale nejde jen o pedagogické a jiné porady. Myslím, že by se dalo obecně mluvit o nedostatku stručnosti. Nebo neschopnosti vystihnout meritum věci  či prosté touze konečně se trochu vypovídat. Ono to souvisí s mým častým postesknutím si nad neschopností lidí naslouchat, ale pro všechno by měl být vhodný prostor.  A určité naladění, neřku-li souznění.

  Je  docela pravděpodobné, že se lidé dělí na povídavé a naslouchavé. Pokud se najde takový, který je schopen obého, lze ho bez rozpaků označit za bílou vránu (nebo černou ovci, nevím, co je výstižnější při definování neobvyklosti:-)?) 

   Ostatně, tento nesoulad není typický jen pro lidi. Zcela jistě lze podobné prvky objevit třeba i u psů. Někteří poslechnou na slovo a dávají vám najevo své souznění. Jiní si dělají, co chtějí a stávají se automaticky vůdci smečky, bez ohledu na to, zda lidské či psí. Jedni jsou využitelní pro terapii, druzí pro hlídání. A někteří jsou jen tak pro radost (vynechávám bojová plemena, těm nerozumím).

   Osobně mám s touto realitou docela problém. Myslím tím onu lidskou neschopnost opustit myšlenku.  Trpělivost nepatří zrovna k mým ctnostem, a tak když je někdo při rozboru jednoho problému náhle někde za devatero horami, jistě na mě není hezký pohled. V mé tváři se totiž údajně dá číst jak v otevřené knize, takže určitá nespokojenost se dá jistě dobře vypozorovat. A to poctivě trénuji poker face,ale zatím jsem někde na půli cesty.
    Přesto ani koulení očí většinou vypravěče nezastaví. Neschopnost opustit myšlenku je totiž úzce spojena se schopností nevnímat své okolí.
    
    A zdá se, že tento nešvar má podobu určité pandemie. Třeba různé televizní (i jiné) debaty jsou toho názorným příkladem. Prostě se tlachá a skutek utek. Mohla bych se zase oklikou vrátit ke školství, ale to bych také neopustila myšlenku, takže raději končím. Prostě tečka a basta fidli:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat