středa 3. dubna 2013

Sprosté slovo

V poslední době mám stále sílící pocit, jako by peníze byly ve školství sprostým slovem. Co mě k tomu vede? Nikoli snad pláč nad výplatní páskou či nedostatečným vybavením škol, zatímco jinde (a to i ve školství- třeba ve veleúspěšném projektu státních maturit) se zbytečně rozhazují ne desítky či stovky tisíc, ale přímo miliony). V současnosti mě zaujalo, jak se automaticky předpokládá, že učitelé pracují rádi, s láskou a zdarma.
V poslední době jsme zaplavování různými žádostmi o statistiky, vyplnění dotazníků či jakési další průzkumy našich výchovných i vzdělávacích metod.
Prostě:“ My to potřebujeme, vy to udělejte“
. Když se podobné požadavky kumulovaly, vznesla jsem dotaz, zda za to budeme také nějak, třeba jen symbolicky, honorováni? A ejhle, narazila jsem.  Někteří mi nedopověděli vůbec, Cermat se cítil takřka dotčen, jak jsem vycítila z tónu odpovědi: “ Jak si vůbec mohu dovolit se tak hloupě ptát?
Jinde mi sice slušně, přesto odmítavě vysvětlili, že ne, proč jako? Vždyť je to jen hodinka, dvě, maximálně tři u počítače, tak co bych chtěla. A oni to přece potřebují….
 A mě opravdu zajímalo, i vzhledem k tomu, že podobných žádostí směrem k pedagogům se v poslední řadě vyrojilo opravdu víc než dost, proč se tak automaticky předjímá, že kantoři pracují zdarma. V mnoha firmách je podobné dotazníkové šetření a další administrativní práce spojena s peněžní odměnou, jen u kantorů se tak nějak všeobecně předpokládá, že pracují zdarma a tím pádem žijí asi ze vzduchu. Asi jako národní buditelé…... 

 Hezká slova, do kterých někteří halili své důvody, o pozitivních změnách, jsou sice velmi líbivá, žel, o pozitivních změnách ve školství se mluví minimálně dvacet let a "skutek utek". To samé platí o optimálních podmínkách, ve kterých by měli učitelé pracovat. Za takové fráze se schová věcí.....

Tak mě zaráží, uráží, mrzí a v podstatě rozčiluje, jak se automaticky učitelská práce zneužívá a podceňuje. A pokud se vznese dotaz na finance, jako by člověk dělal něco špatného. Jako by odměna či peníze za odvedenou práci byly ve školství neslušná, ba zakázaná slova. Zdalipak jsou i ve slovníku?

  
                                     

Žádné komentáře:

Okomentovat