pondělí 29. dubna 2013

Toulky mezi Vltavou a Sázavou


Dnes přichází i knižní pondělí. Ne snad, že bych si celý den četla, i když bych určitě ráda. Ale dnes přichází na trh kniha o mém milém kraji mezi Vltavou a Sázavou, kterou připravil Václav Šmerák. Níže uvádím anotaci knihy, ve které mám i několik malých příspěvků:-).
Dnes se kniha křtí ve Strašnicích a zcela jistě ji již lze objeví na pultech knihkupectví. Tudíž pokud se někdo chystáte na prázdninové putování do krásného kraje, který má duši, zde najdete řadu inspirativních návodů, kam se podívat. Jde totiž o kratochvilného průvodce, jak praví autor v níže uvedené citaci. A kraj je tam opravdu krásný, rozhodně stojí za to ho navštívit. A s takovým průvodcem je to ještě lepší:-)



Václav Šmerák

Kratochvilný průvodce krásnými místy, zajímavými objekty i oživenou romantikou kraje nad soutokem Vltavy se Sázavou. Vyrazit můžete autem, autobusem, vlakem či parníkem a pak pěšky s průvodcem, který  vás provede vším, co stojí v tomto romantickém a stále znovu objevovaném koutu Čech za vidění.

Za zády necháte Prahu a již kousek od Davle vám pohled třeba z parníku ukáže zbytky zdí tisíciletého kláštera na Ostrově. Dozvíte se o prvním pěstiteli jahod v Čechách Rudolfu Strimplovi z Teletína. Z výšky Smetanovy vyhlídky u Třebsína je krásný pohled na Vltavu, vyhlídka  Máj u Teletína zase odhalí obávané staré vorařské skály, třeba Mařenku a její příběh.
Vltavská stezka nad jezerem mezi Štěchovickou a Slapskou přehradou je v tom kraji sama o sobě nádherná, i když trochu nebezpečná, otevírá za každým záhybem nový romantický obraz. Ale váš zážitek může být ještě o celý řád zhodnocen, pokud víte, že dole pod vámi skrývá tajemná hlubina legendární Svatojánské proudy a nad korunou Slapské přehrady je symbolicky na původním místě v hloubce 50 m pod hladinou uložena nová plastika Jana Nepomuckého (již  z tohoto století); tu původní najdete pod přehradou i s jejím příběhem.
V kopci dvě stě metrů nad vámi jsou jako ve vykotlaném zubu statisíce kubíků vody v nádrži přečerpávací elektrárny a nad jezerem jako by se stále vznášelo mámivé echo trampské romantiky i hlasy jejích tvůrců jako pozdějšího cestovatele Ingriše. A dík průvodci se o nich dozvíte hodně. Přejdete-li pak kopec, je tu bohatý posázavský svět Jana Morávka, s voraři, mlynáři, pytláky a malebnou historií rodů kolem Kamenného Přívozu. Průvodce vás provede naučnou stezkou na Hradištku, temnou historií kraje, kdy zde bylo uzavřené panství smrtihlavů z SS za II. světové války, a prohlédnout si můžete i místa uložení Štěchovického archivu.
Posázavským Pacifikem dojedete  na unikátní kamenný železniční most v Žampachu a ke starým dolům jílovské zlaté žíly. Z Kamenného Přívozu do Pikovic vede zase Posázavská stezka mezi sruby jedné z největších a nejstarších osad Club Údolí Ticha.

A jak jsme konstatovali již v úvodu: vyrazit můžete autem, autobusem, vlakem či parníkem a pak pěšky s průvodcem, který  vás provede vším, co stojí na toulkách mezi Vltavou a Sázavou za vidění. Společně s mapou Klubu českých turistů najdete bezpečně všechna ona kouzelná místa, o kterých náš průvodce vypráví. 


                            

1 komentář: