úterý 23. dubna 2013

Wandertag

Wandertag je již tradiční akce naší školy, lépe vysvětlitelná pod tradičním českým názvem „pochoďák“. Jde o pokus, jak smysluplně vyplnit den přijímacích zkoušek. Velké děti dostanou studijní volno, malé děti „musí“ vyrazit na pochod, ve kterém si procvičují všelijaké poznatky v praxi.  Cílem je dostat je do přírody, ale protože již po několikáté padla povinnost je doprovázet i na mě, příroda se nekoná. Naštěstí nejsem jediná, odvážnější kolegyně je do přírody berou, takže mají na výběr. Nu a ti, co jsou podobného ladění jako já, tedy budoucí „kavárenští povaleči“ či „městské krysy“, se se mnou vydali na Wandertag do města.  Stejně jako loni bylo naším cílem objevit neznámá místa ve známých lokalitách, takže jinými slovy bloudíme centrem nikoli po exponovaných turistických trasách, ale po tajemných vedlejších uličkách. Tudíž jsme letos „ objevili“  klasickou trasu z Malé Strany na Pohořelec, ale motali jsme se trochu víc bokem. 
   Ovšem klidně jsem mohla vyrazit hlavní turistickou trasou, stejně tak by to bylo pro pražské děti novum. Takřka nikdo netušil, kde se nachází, kudy kam má jít a  kam dojde. Myšlenka nechat je samotné dělat průvodce se ukázala jako nerealizovatelná, neb by zabloudili hned u metra:-). 
Nu, již mnohdy jsem konstatovala, že nikdo nezná vlastní město méně než ti,co v něm bydlí. A tak jsme se včera učili, kombinací turistických atrakcí a vedlejších uliček.
Začali jsme ve Valdštejnské zahradě, kde se v plné parádě předvedli místní pávi, včetně vzácného albína. 
Nu, a pak již hurá na Hrad. Teplé počasí vytáhlo i turisty, takže město se pozvolna zaplňovalo různorodými výpravami. Zatímco ráno byl příjemně lenivý klid, odpoledne jsme už za vedlejší uličky byli hodně rádi, neb hlavní trasy se staly takřka neprůchodné. 
Nicméně i Nerudovu ulici jsme si dopřáli, se snahou proniknout někam do místních dvorků.A to se nám nakonec i povedlo. Je tu tedy atmosféra,ale život, pro několik zbývajících domorodců, tady asi romantiku postrádá.Neumím si představit ty neustále davy lidí pod okny:-).
Hrad jsme jen minuli, mířili jsme na Pohořelec a Strahov a doufám, že si studenti budou po Wandertagu pamatovat, že krom Hradu tady máme i nějakou Loretu nebo Nový Svět, tedy místa, která dosud nejen nenavštívili, ale ani o nich neslyšeli! Tedy podle toho, co mi tvrdili. 
Nu, jak vidno, jeden se stále učí. Včera jsme se snad něco málo o městě naučili, počasí nám doopravdy přálo a snad se povedou i nějaké fotky.Takže díky za Wandertag. A příjemný jarní den- studenty ve finále musím pochválit- a jaro je konečně tady. 
   





















2 komentáře:

  1. Můžu se zeptat? Studenti si vybírají a zapisují na různé procházky? Jestli to tak je, tak musím říct, že se mi to líbí moc :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, zeptat se samozřejmě můžete:-). Ano, my dáme několik různých návrhů a studenti se napříč ročníky podle svého zájmu zapisují,kam chtějí jít. Je to příjemné pro ně i pro nás, každý podle svého zájmu. Jsem ráda, že se Vám to líbí. I já s tím v této podobě souzním:-).

      Vymazat