pátek 3. května 2013

Jsem divná!

Zjevně jsem nějaká divná, neb mě zarážejí věci, kterých si jiní buď nevšímají, nebo nad nimi tiše přivírají oči. Naposledy to byly včera zahájené maturitní zkoušky. Řada našich studentů se dostavila v „obleku“ džíny a botasky. Respektive nějaká značková sportovní obuv, což ale na věci nic nemění. Přemýšlela jsem nad tím, že kdybych měla tu pravomoc, od zkoušky bych je vykázala. O tom jsem ovšem mohla přemýšlet jen do okamžiku, kdy se dostavil maturitní komisař z pražského prestižního gymnázia. Na sobě, hádejte : džíny a nějaké botasky. Navíc s rukama vraženýma hluboko v kapsách přišel maturantům popřát mnoho úspěchů v jejich zkoušce z dospělosti. Na to není co říct. Zjevně je čas, kdy se i oblečením a chováním dávalo najevo, že jde o významnou zkoušku, dávno pryč.
 Rozhodně nikdo po studentech nechce, aby přišli v obleku. Ale běžně nošené džíny jsou podle mě přes čáru. Ale patrně jen podle mě. Zajímavé je, že takto oděni dorazili převážně chlapci. Patrně se potvrzuje fakt, že jsou v tomto věku ještě daleko za děvčaty. Asi měly zafungovat maminky, ale zase na druhou stranu, která matka chce říkat dvacetiletému maturantovi, co si vzít na sebe? Zajímavé srovnání by mohlo přijít i s tím poznatkem, že většina našich hochů jezdí do školy luxusními vozy. Na maturitní zkoušku, byť písemnou, se obléknout neumí. Nu, asi je to otázka priorit. Nebo vzorů! Když podobně ošumělý dorazí i maturitní komisař, asi se nelze divit. Zejména když přichází ze školy, která si hraje na elitu. Jak je vidno, všechno je už jinak.
 Jsem samozřejmě daleka tvrzení, že nejdůležitější je zevnějšek. Jistě bych našla řadu oponentů, kteří mi budou tvrdit, že podstatné je, jak zkoušku udělají. To ano, ale přesto si myslím, že vzít si svátečnější oblečení ničemu neškodí. Ale tento úzus patrně dnešní benevolentní doba dávno překonala. A tak maturujeme v keckách, na základní úrovni. 
A tak to pak všechno vypadá. 
Na vyšší úroveň prostě nedosahujeme. 
Všeobecně!

10 komentářů:

  1. No, moja dcéra berie maturitu ako dôvod ísť nakupovať :) Tudíž sme na písomnú časť kupovali nové oblečky a na ústnu tiež nové :) :) Nepôjde predsa v tom istom :) Dievčatá to ponímajú asi takto :)
    Matu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím musím souhlasit. Děvčata v tomto vítězí na celé čáře:-)

      Vymazat
  2. Jitko ujišťuji Vás, že nejste divná:))
    I mě vadí tento styl oblékání, džíny vždy a všude bez ohledu na příležitost. Aspoň že studentky to zachraňovaly...
    A závěr dnešního článku se mi moc líbí. Tou základní úrovní jste to vystihla.....
    Přeji Vám hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já Vám, Majko, přeji hezký víkend.
      Ono to pak míří i dál, takže potkáte džíny v opeře, v Národním, prostě všude.
      Už by bylo načase posunout se o úroveň výš.-)
      Ale studentky ve velké míře musím pochválit, abych byla objektivní:-)

      Vymazat
  3. V tom případě se k divným řadím taky...
    Maturovala jsem na gymnáziu, tenkrát to byly poslední školní maturity, další rok přišly státní. U nás byli, zejména kluci nabádáni naší vyučující na základy společenských věd, že nepřijdou-li řádně oblečení, osobně je od zkoušky vyhodí. Nikdo si nedovolil jít v džínách... :-)
    Na vysoké jsem automaticky předpokládala, že na zkoušky se chodí taktéž ve společenském. Ale zřejmě jsem jedna z mála. Ani učitelé mnohdy nemají potřebu si pro příležitost zkoušky převléknout své džíny s dírami na kolenou... Natož někteří mí spolužáci.
    Vzhledem k tomu, že svým oblečením má člověk možnost vyjádřit určitým situacím úctu, přijde mi tahle přezíravost dost smutná. Jako by takové věci už byly přežitkem...

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Báro, s Vaším posledním odstavcem naprosto souzním. I s tím předposledním:-)
    Vlastně se vším,co jste napsala, těžko k tomu dodat něco víc. Snad jen,že já jsem je nevyhodila, což mě mrzí, možná by je to poučilo.A možná také ne. A pan komisař mě uklidnil, ať prý se nestresuji, že třeba přijdou hezky oblečení na ty ústní...Tak se nestresuji:-)
    Hezký víkend:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsme asi, divné dvě:-) Co dodat, příklady táhnou:-)
    Mám zasebou náročný den, mezinárodní pracovní jednání. A hádejte, kde čeští partneři zahraničním dali schůzku..., v kavárně, kde se dveře netrhnou a není slyšet vlastního slova. Zbytek raději nekomentuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příklady táhnou, to jest pravda,ale osobně mám pocit, že víc ty záporné. A hlasitá hudba v kavárnách, škoda mluvit....Je to prostě všechno divné............:-).

      Vymazat
  6. Asi jsem taky divná. S nejstarší dcerou jsme řešily, co si má vzít na sebe,volily jsme jakýsi kompromis. Ne džíny,ne vyloženě společenské(není typ, co ho nosí ráda), ale nějakou slušnou variantu. Letos maturuje prostřední, méně komunikativní dcera, která by si poradit nenechala, ale sama řekla, že jde vyjímečně ve společenském.
    A ještě jedna poznámka. Bydlíme na maloměstě, vloni se tu změnila "kulturní referentka" a konečně bylo na co zajít i pro nás "obyčejnéů diváky. Nutila jsem manžela( i sebe) do společenského oblečení. je to přeci příležitost. A ejhle, my mezi těmi, co měli džíny a vytahané svetry vypadali jako mimozemšťani. Připadala jsem si blbě.
    Dneska zase volím kompromis, tmavé kalhoty a nějaký "lepší" vršek než triko, či svetr.
    A to už nemluvím o tom, když jdou děti z MŠ či ZŠ na divadelní přestavení. Tak jak chodí na zahradu, tak i do divadla. A tady vidím tu chybu. Když si to nezažijí jako prťata, tak kdy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, jako mimozemšťan se mnohdy cítím i v Opeře, kam si bereme společenské šaty a mezi "baťůžkáři" se fakt vyjímáme. Já bych je tam, být uvaděčkou, nepustila. Oni mi všichni oponují, že máme být rádi, že mládež vůbec na operu přijde. Už je vidím, jak třeba ve Vídni někdo argumentuje podobně a pustí tam podobné hastroše, jako pouštíme my. Nu, to je tak se vším.
      A začíná to už u těch dětí, já vím.Jen se bojím, že lepší už to nebude.Trendem je být uvolněný a " v pohodě" a to jde nejlíp v džínách. Prý.... Já s tím tedy nesouhlasím,ale to je asi tak vše, co můžu.....

      Vymazat