sobota 4. května 2013

Změna je život

Vždycky, když slyším optimistické heslo, že změna je život, vzpomenu si na babičku. I ona občas mluvila o změnách, jenomže měla svoje moudro postavené úplně obráceně. Že každá změna je k horšímu. Zatímco dneska se doporučuje být happy a free, ona věřila, že držet se starých jistot se vyplatí. Sama jsem bývala velký přívrženec změn, zejména virtuálních. Zřejmě proto k mnoha zásadním změnám u mě nedocházelo. Víc jsem o nich mluvila a přemýšlela, než abych rázně přistupovala k jejich realizaci. Byla jsem si jista, že každá změna má svůj čas a ty, které mají přijít, si mě najdou.
Ojedinělé změny či životní zlomy ve vlastní režii jsem si proto náležitě užívala. Těšila se na ně a ve fiktivním souboji názorů, zda změna je či není život, jsem sázela na pomyslnou remízu.
Tedy do okamžiku, než jsem na vlastní kůži pochopila, že existují i změny, které sice jsou život, ale které jsou dost vynucené. Jinými slovy, nemáte do nich vůbec co mluvit, přesto vám změní život.
Můj názor na remízu se začal hroutit. Když došlo na lámání chleba, došlo mi, že babička měla asi pravdu. Každá změna je k horšímu. Tedy ta, která je vám vnucena. Pravdou je i to, že co vás nezabije, to vás posílí, ale nechci si tady pohrávat s významy českých přísloví.  (nebo příslový?:-)(- toto je bezobsažná vsuvka, která mi sama skočila do klávesniceJ).

    Nemluvím o věku, je možné, že co bylo kdysi vítané, je dneska těžko stravitelné.  Dřív ale také bylo změnou každé ráno, dneska je to víc o pocitech veverky v kleci.
Napadlo mě také, jestli by člověk neměl o svých změnách víc pochybovat. Je opravdu nutné všechno měnit?
Něco zařídí příroda, proti jejím změnám nelze bojovat, lze je jen vstřebat a zvyknout si na ně. Vždyť jde o koloběh života.
Potom jsou ale i jiné změny, když vás někdo postaví před hotovou věc a vy to musíte vstřebat. V rámci zachování rovnováhy, neb když změnu odmítnete a budete prosazovat zaběhnuté pořádky, stanete se staromilcem, konzervativcem, případně nepřítelem pokroku. Nebo nových vztahů či vazeb. A život změní své dimenze.
Možná t přinese něco dobrého, ale není to ve vaší režii. Je třeba to přijmout, protože změna je prostě život.
Jenomže je tu jedno nebezpečí, jak jednou začnete ustupovat, může se stát, že nakonec změny neustojíte.
Proto by asi nebylo od věci vytáhnout další staré moudro, všeho s mírou. I těch, mnohdy nedomyšlených či egoistických změn. Méně je někdy více a ne každá změna je k lepšímu. Ale to je také život, takže jsem vlastně na začátku. Prostě, žádná změnaJ. Tedy pokud to nezačnu rozpitvávat dopodrobna, o čemž upřímně pochybuji. Takovou změnu by asi někteří nevydýchaliJ



4 komentáře:

  1. Naprostý souhlas!
    Když to tak trochu opíšu, ne vždy přinesl přechod z "analogu" na "digitál" (obrazně řečeno) jen výhody. A posun v lidských hodnotách je na můj vkus "digitální" až moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezký příměr. Navíc se ten digitál pořád zasekává, kouskuje, prostě,není to pořád to pravé ořechové:-)

      Vymazat
  2. :-)) příslový- úplně s klidem s tvrdým. Dokud se to nevyprodá, platí tvrdé-napsal pan šéfredaktor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To fakt napsal? Žádné zamyšlení, omluva nad pochybením? Prostě, dokud se to nevyprodá, tak tvrdé y? Nu, to je tedy docela silná káva. Ani mě na to nenapadá žádné příslový! (předpokládám,že se hned tak nevyprodalo, takže vlastně žádná hrubka:-()

      Vymazat