čtvrtek 27. června 2013

A je po sezóně

Název zní sice trochu pejorativně, ale jde o veskrze seriozní  zpravodajství.:-). O historickém večeru v rámci našich Hovorů H.    Včerejším večerem máme za sebou druhou sezónu našich pravidelných setkání, která byla každou poslední středu v měsíci. To by člověk neřekl, jak to letí. Začali jsme loni v květnu Heydrichem a letos v červnu končíme druhý rok církví. A že to včera stálo za to.  Dadap je příjemné prostředí a navštívit ho stojí třeba jen kvůli dobré kávě. A když ještě přednáší Jan Stříbrný, získáte ke kulinářskému požitku i zážitek duchovního rozměru. V chladně podzimním, údajně letním, podvečeru, se nás sešlo asi dvacet, což hodnotím jako úspěšnou sešlost. 
 Pan Stříbrný vyprávěl o katolické církvi, ovšem s ekumenickými souvislostmi.
 Rozproudila se i aktivní beseda, která kapku vyvracela mýtus, jak moc jsme všichni ateističtí. Hlavní myšlenka přednášky ale byla o roli církve v dramatickém dvacátém století, mluvilo se o důležité a pozitivní roli nového papeže, a došlo i na církevní restituce. Pan Stříbrný je člověk nejen vzdělaný a moudrý, ale i velmi tolerantní, což pro některé radikály může být velká výzva.
 Nejlepší z celého večera byla pak finální debata, po oficiálním ukončení, kdy se k dotazům dostali i ti, co neradi mluví na veřejném fóru. 
Já si odnáším myšlenku, která mě velmi oslovila. Je nutné vytvářet ostrůvky pozitivní deviace. 
A tak hodlám vytvářet:-) Hezké to bylo. A prázdniny už jsou za dveřmi:-)






Žádné komentáře:

Okomentovat