pondělí 17. června 2013

Dívčí válka

Zdá se, že se na naší mediálně politické scéně objevila zmodernizovaná verze dívčí války. Drsná Vlasta likviduje svého Ctirada, jehož Šárka nemá sebemenší šanci. Nu, sleduji toto teatrální vystoupení, žasnu a divím se. A přemýšlím, co je asi za tím? Je to jakýsi neobvyklý pokus o puč či co?
 Jak je všeobecně platným pravidlem, je všechno jinak. Co se ale děje ve skutečnosti patrně zatím ještě nevíme. Dosud je to divadýlko.
Pobavil mě Jágrův vtípek, který konstatoval, že konečně vychází najevo, proč Klaus v lednu vyprazdňoval věznice:-). Ale to je jen další varianta nekonečné české schopnosti bleskově vymýšlet na danou situaci vtipy. Co tento návrat do starých pověstí českých přinese, těžko říct. Ale nic dobrého to zcela jistě nebude. Nu, jsem zvědavá, zda sledujeme premiéru, reprízu či derniéru. Otázka zní, zda to poznáme.
Jediné, čím jsem si jistá, že komedie to zcela jistě není.
A ještě jeden literární příměr mě napadá. Tedy spíše televizní. Jméno oné dámy, která tak zahýbala naší politickou scénou, mi vždycky evokovalo Arabelu ( herečka nechť promine). Onu rádoby političku jsem totiž neznala podle vizáže, jen podle jména a podle toho, že dře jako kůň. A v jejím jméně jsem vždy viděla Arabelu. I nyní ji vidím, jak otočením prstenu mění lidi kolem sebe v komické generály, kteří svým dívčím hlasem a bizarním rozhovorem vyděsili nebohého taxikáře. V reálu je vyděšený celý národ. To je u nás opravdu tak snadné manipulovat generály? Jen otočením prstenu? Jedno,zda kouzelného či vytouženého snubního?
Také vidíte ten Absurdistán? 
To by prostě ani Jirásek nevymyslel. Naše říše pohádek pro dospělé našla svou Arabelu. Jen v televizním světě by patrně dostala roli Xenie. Realita je ovšem naprosto opačná. A tak napjatě čekám, kolik díl tento takřka scifi seriál bude mít. 
Jeden by řekl, že už ho nic nepřekvapí. A ono zas a znova:-)



3 komentáře:

  1. Skvěle vyjádřeno, tleskám ! Skoro bych si dovolila napsat, že to sedí jako .... na hrnec.
    Mějte krásný den. Radka

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Vám, Radko. Smutné je, že to všechno žijeme. Ale netřeba si tím kazit hezké dny. I Vám přeji příjemný slunečný den

    OdpovědětVymazat
  3. POČTENÍPOSPOLU
    Za úspěšným mužem stojí obvykle partnerka, která mu klestí cestu nebo mu opakuje ´že na to nemá´.
    Vžijme se do pocitů mimořádně schopné dámy, která mohla být za pět let prezidentovou a za deset prezidentkou, a které se tak skvělé nastavení naráz zhroutilo...
    To je shakespearovský námět o nedostatku velkorysosti na způsob Lady Macbeth nebo na film o důležitosti jemné ženskosti na způsob Evity.

    OdpovědětVymazat