sobota 20. července 2013

Vedlejší účinky

   Vedlejší účinky na nás má tolik věcí, že si je mnohdy ani neuvědomujeme.  Někdy jsou dokonce vedlejší účinky považovány za důležitější než ty hlavní.
     Ovšem film Vedlejší účinky, který natočil poměrně hvězdný Steven  Soderbergh,a jenž  má v programu BIOOKO ještě film Liberace, se věnuje mnoha rovinám různých vedlejších účinků, včetně těch prvoplánových, léčivých. 
    Soderberghovy filmy většinou stojí za vidění. To jsou třeba vedlejší účinky Pražského filmového léta, že se více seznámíte s tvorbou Stevena Soderbergha.
Jiný vedlejší účinek návštěvy mého oblíbeného Oka může být ten, že vás celkem znechutí zdejší doprovodný servis. Nejsem jistě sama, kdo si všiml, že Pražské filmové léto, patrně díky velmi příznivé ceně za vstupenku, přiláká do kina mnohem větší množství lidí než je obvyklé. Z toho pak pramení fronty na vše, na lístky,  na obsluhu u baru (tam obzvlášť) ba i do sálu, neb zdejší  servis to prostě nezvládá.  Všechno trvá, víno teplé, stolky neuklizené, pivo zvětralé, o snaze a ochotě (snad tedy zdejších brigádníků?) ani nemluvě. 
 Takže nejlepší je do kina přijít jen na film a zase pěkně rychle pryč.

    Vedlejší účinky jako film mě ovšem také překvapil. Bavil mě a nejen tím, že tam exceloval můj oblíbený Jude Law, což mi často k dobrému dojmu z filmu postačí:-). Tady byl navíc ještě příběh, v několika rovinách. A byť při podrobnějším rozboru překombinovaný a nereálný, na filmovém plátně se na něj dalo velmi dobře podívat. Nelze prozradit děj ani zápletku, neb pak by potencionální diváci byli o mnohé ochuzeni. Respektive o všechno, protože vědět těch několik nečekaných dějových zvratů předem, vedlejší účinek v podobě překvapení se rozhodně nedostaví.

   Pak si ale zase můžete vychutnat herectví, nejen Jude Law hraje skvěle, i  Catherina - Zeta Jones je výborná, stejně jako celý příběh. Vedlejším účinkem může být samozřejmě i hlubší zamyšlení nad farmaceutickým průmyslem, což byla moje vize před návštěvou filmu. Že jde vlastně o sofistikovanou agitku. A ono je všechno trochu jinak. Prostě Vedlejší účinky mají i svoje vedlejší účinky, mně se tedy velmi líbily a do letního podvečera zapadly naprosto dokonale. 


                                                 

Žádné komentáře:

Okomentovat